Свято Маковея: які квіти варто освятити рівнянам?

Фото - відкриті джерела

Серпень – найбільш урожайний місяць літа, і одним з дарів природи, який починали збирати в серпні є мед. У давнину вважалося, що після 14 серпня бджоли починають нести поганий мед і до цієї дати необхідно обов'язково почати його збір. 

14 серпня (Медовий спас) має ще одну назву – Маковія. У православному календарі це свято відзначають на честь семи мучеників Маккавеїв. У народі сенс церковного свята був переосмислений і пов'язаний зі збором врожаю маку, який встигав якраз до середини серпня. Тому в Медовий спас " 14 серпня, крім меду, символом свята вважається мак.

Вважається, що вода на Медовий спас володіє цілющою силою, тому в свято в храмах проходить мале водосвяття. І якщо ви не знали, що святити в церкві на Медовий спас, обов'язково візьміть на службу баночку з водою.

Складаючи букетик на Маковея, його називають "маковійчиком" або "маковейкою". Туди варто взяти  і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. 

Читайте також