Територію природного парку на Рівненщині можуть розширити (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Екологи, науковці, лісівники та представники влади обговорили перспективи розширення території Національного природного парку «Дермансько-Острозький»

Під час круглого столу перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір повідомив, що на сьогодні понад 9% території області віднесено до природно-заповідного фонду, тоді як по Україні – близько 6%. Разом з тим, законодавчо до 2020 року передбачено розширення площі природно-заповідного фонду до 15% загальної території країни.

«Хоча відсоток заповідності області є кращим від загальноукраїнського, розміщення заповідного фонду області є нерівномірним. Якщо території заповідності Зарічненського району складають 25%, Здолбунівського – 40%, то Острожчини вже 5,7%, а Дубенщини лише 2,2%. Тому розширення національного природного парку «Дермансько-Острозький» є вкрай важливим», - наголосив Віталій Ундір.

Нагадаємо, НПП «Дермансько-Острозький» був створений у 2009 році на території Острозького та Здолбунівського районів, площею 5,4 тис. га. Фауна та флора парку характеризується значним розмаїттям, багато тварин є рідкісними та зникаючими, що занесені до Червоної книги України.

Концепція НПП передбачає розширення його території до 19 тисяч га, тобто майже у чотири рази, на території вже трьох районів – Острозького, Здолбунівського та Дубенського. Сьогоднішня територія парку складається з розрізнених частин. Повноцінне функціонування передбачає передачу земель від нинішніх користувачів, зокрема, лісогосподарських підприємств.

Присутні погодилися, що розширення меж НПП сприятиме розвитку  екологічного  туризму на Рівненщині, збереженню унікальної флори і фауни. А зміна управління територією з інтенсивного ведення лісового господарства на природоохоронне, призведе до зменшення обсягу рубок, а в майбутньому – до відновлення природних ресурсів.

За результатами наради Дубенській, Здолбунівській та Острозькій РДА доручено в 30-денний термін провести зустрічі із землевласниками та землекористувачами щодо надання пропозицій включення земельних ділянок до складу існуючого НПП «Дермансько-Острозький», які подати департаменту екології та  природних ресурсів Рівненської ОДА.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також