ТОП-5 квітучих кущів, які варто посадити на своїй ділянці

Із приходом теплих весняних днів постало питання благоустрою приватних ділянок та клумб. Якщо Ви загорілися бажанням прикрасити своє подвір'я красивими квітучими кущами, то варто визначитися із розмірами та видом рослин. Кущі можуть бути карликові, середнього розміру або ж високорослі. 

Власникам великої земельної ділянки доступні сорти рослин, які досягають 3-4 метрів.

Прикладом такого куща є магнолія. Цей багаторічник завжди справляє вращення та захоплює рясними тюльпаноподібними квітами. Різноманіття сортів магнолій задовільнить будь-який смак. Бувають білі, рожеві, пурпурові та навіть жовті магнолії.

Якщо посадити магнолію на сонячному, затишному місці та підібрати комплекс добрив, необхідних для розвитку даної рослини, то кущ може дати до 8-11 сантиметрів річного приросту.

Ще одним ефектним багаторічним кущем є рододендрон або азалія. Ця рослина родини вересових стане родзинкою саду, адже її великі та яскраві суцвіття повністю вкривають кущ та мають неймовірний запах.

Селекціонери вивели десятки сортів даної рослини. Вони бувають як карликові, так і високорослі та можуть досягати 3 метрів. Однак, рододендрон доволі повільно росте та вимагає ретельного догляду. Зокрема, на Західній Україні на зиму молоді кущі потребують укриття. Крім того, ця рослина любить торфові грунти та росте у затінках.

Для садівників, які хочуть менш вибагливий кущ, однак не менш красивий - підійде бузок. Ця рослина прикрашала сади наших бабусь да дідусів здавна. Весною вулиці були наповнені солодким запахом бузку. Звичні фіолетові та блакитні суцвіття сьогодні є класичним забарвленням. Однак, селекцією створено червоні та жовті кольори бузку. Також можна обрати сорти із красивими махровими квітами. Такі пишні гілки будуть милувати око ваших рідних та близьких.

Ще одним кущем, який набирає популярність в українських садах - є гортензія. Вона існує трьох основних видів: метельчата, крупнолистова та деревовидна.

Так ось, метельчату гортензію називають ще "осіннім бузком". Це зумовлено тим, що її суцвіття є конусоподібні та нагадують бузкові. Але гортензія не має такого яскравого запаху та її кольорова гамма коливається від салатового, білого до рожевого та багряного.

Крупнолистові гортензії мають круглі суцвіття та бувають синього, фіолетового та рожевого кольорів. Такі кущі не високі та не морозостійкі. 

Деревовидні гортензії є у багатьох садах. Найпопулярніший сорт - "Аннабель" - є невибагливим та красивим багаторічником.

Гортензія цвіте з вересня до листопада та "йде у зиму" із красивими сухоцвітами. Доглядати за цим кущем не складно - гортензія любить кислі грунти та рясний полив.

Якщо Ви хочете додати саду свіжості та створити "живий фонтан", то Вам підійде будлея. Цей кущ дійсно нагадує водоспад. Рясні видовжені суцвіття поникають до землі та створюють неймовірний ефект. Класичний колір будлеї - білий. Однак бувають рожеві, фіолетові та бордові кольори квітів.

Читайте також