Треті в Україні та перші в західному регіоні: в ізоляторі на Рівненщині запровадили сучасну систему "Custody Records"

На Рівненщині в Ізоляторі тимчасового тримання м. Сарни впровадили нову сучасну систему забезпечення прав затриманих "Custody Records". Ця система дозволяє виявляти на першочерговій стадії - перед поміщенням та безпосередньо в ІТТ, чи порушувалися права людини. Контроль над цим здійснюватимуть інспектори з прав людини.

"Custody Records" захищає поміщених в ізолятор від неправомірних дій правоохоронців, а поліцейських - від неправдивих звинувачень щодо можливого неналежного поводження з їх боку.

"Це система, яка дозволяє забезпечувати права осіб шляхом реєстрації всіх дій, що відбуваються із затриманою особою, або під час перебування під контролем поліції. Це досвід, який поліція Британії впроваджує близько 25 років у себе," - зазначив виконавчий директор ГО "Експертний центр з прав людини".

Відтепер в ІТТ у Сарнах працюватиме 4 інспектора з прав людини, які цілодобово забезпечуватимуть права затриманої особи. Вони починають спілкуванням із затриманим із інтерв'ю, чого раніше не було взагалі. 

"Раніше були лише коротенькі запитання як себе почуває затримана особа і після цього вона поміщувалася в камеру. Що було з нею до поміщення в ізолятор тимчасового тримання - не з'ясовували. Наразі є можливість провести інтерв'ю і з'ясувати, що було з цією особою починаючи від фактичного затримання на вулиці до поміщення в ізолятор, чи застосовувалсь сила, чи ні, чи є тілесні ушкодження в цієї особи, чи бачила вона адвоката, чи знають її близькі родичі, де вона перебуває, чи роз'яснювалися її права," - додає Юрій Бєлоусов.

Інспектор працюватиме з електронною базою документів щодо затриманого. Раніше ж уся інформація була в паперовому варіанті. Також система автоматично сповіщатиме про закінчення граничних термінів тримання, а встановлена у кожному приміщенні камера і колонка дозволяє напряму поспілкуватися із затриманим.

"Кожна людина, яка затримується, має право на захист. Система безоплатної правової допомоги існує, щоб надати кожній такій особі адвоката. Система працює в цілодобовому режимі. Якщо нам помідомили, що в Сарненський ІТТ доставили затриманого, то ми повинні протягом години забезпечити цій людині адвоката. Адвокат з'ясовує усе те, що й представник поліції та формує адвокатське досьє," - розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк.

На фото - начальник ІТТ у м. Сарни Михайло Пащук

Така система працює лише у Дніпрі та Херсоні. Сарни стало третім регіоном в Україні та першим на заході країни, де впроваджено "Custody Records". До слова, Сарненський ІТТ, який відкрили рік тому, став другим в Україні, який відповідає європейським нормам і стандартам.

Впровадження системи стало можливим завдяки Міжнародному фонду "Відродження", Українській фундації правової допомоги, Експертному центру з прав людини та Управлінню забезпечення прав людини при Нацполіції

Читайте також