«Це – моє щастя»: мама особливих дітей з Рівного розповіла, як їм доводиться заробляти на лікування (ФОТО)

Чи знаєте ви скільки коштує за кордоном річ, виготовлена своїми руками та з неповторним оригінальним дизайном? А чи знаєте ви, що в Україні можна придбати такі унікальні ексклюзивні вироби майже за копійки, а все для того, аби зібрати для дітей необхідні на лікування гроші? Детальніше про це читайте далі у матеріалі «Рівне Медіа».

На долю 16-річних братів-близнюків з Рівного Артема та Давида випали складні випробування з самого народження, а ще більші – на їхніх батьків. Адже у зв’язку з тим, що хлопці народилися передчасно (на 5-му місяці), їм поставили діагноз – ДЦП. Крім того, у них ще й аплазія правої нирки (по одній нирці у кожного хлопчика) і загальне недорозвинення мови важкої міри. Відтак, від самого їхнього народження батьки спочатку боролися за їхнє життя, а вже потім і донині борються за їх розвиток та нормальне співіснування у суспільстві, незважаючи на недугу.

За словами мами, Артем та Давид ще навіть не могли самостійно сидіти у 2 роки, у 6 - почали трохи ставати на ноги, а нині лише вчаться розмовляти.

- Для батьків завжди важко прийняти ДЦП, бо це - невиліковна хвороба. Але вона - не прогресуюча, а відтак можна довести дитину до того рівня, коли ДЦП візуально вже буде непомітним. Втім, у кожної дитини цей процес відбувається по-різному. Навіть, коли моїм хлопцям буде вже 20 років, я все рівно буду для них і рот, і очі, і ноги, і руки. Здавалося б, великі діти, а за розвитком і вміннями – вічні діти, - підсумувала Любов Бойко.

До речі, у батьків хлопців також є ще старший син, якому 22 роки і який нині вчиться у медичному університеті. Втім, сьогодні усе їхнє життя обертається навколо менших – Артема і Давида, яких ще потрібно вчити жити у цьому нелегкому світі.

Батьки хлопців щодня витрачають неабиякі кошти на лікування, адже з таким діагнозом вони потребують постійної реабілітації. Відтак, лікування обходиться їм у понад 240 тисяч гривень на рік. Адже щороку хлопці повинні проходити по 4 курси реабілітації, вартість кожного з яких нині сягає вже 61 тисячу гривень.

- Ми за усі 16 років вже об’їздили та випробували усіх і все, що тільки можна. Зупинилися на Трускавці, бо саме їхнє лікування нам підходить найбільше. Саме там хлопці почали ходити – зробили свої перші самостійні кроки. Раніше курс лікування там становив 55 тисяч грн, та тепер нам вже виставили рахунок на 61 тисячу, і це вже з врахуванням знижки у 20 тисяч! І це лише реабілітація… У грудні ми мали поїхати на черговий курс, втім, нам довелося його перенести, адже нам не вистачає коштів, - розповіла журналістам «Рівне Медіа» мама хлопчиків Любов Бойко.

Коли вичерпуються власні грошові ресурси, люди починають шукати допомоги у небайдужих. Втім, мама разом з хлопцями придумала доволі нестандартний спосіб: замість того, аби просто просити гроші, вони вирішили зайнятися хенд-мейдом і почали власноруч виробляти найрізноманітніші новорічні еко-прикраси: іграшки на ялинку, ангелики-мотанки, листівки тощо. Мама ці вироби потім фотографує і виставляє на свою сторінку у Фейсбук на продаж, аби назбирати необхідну суму на лікування. Така ідея прийшла до пані Люби позаторік:

- Почалося усе з того, що ми вирішили зробити власноруч іграшки собі на ялинку з ниток. І ми наробили в одному кольорі сині кульки. Хто не приходив до нас в гості, всі казали, що це –краса, і просили подарувати. Таким чином, у нас стала гола ялинка, бо ми все з неї роздарували. І тоді я подумала: як є попит, то треба робити такі прикраси на продаж. Відтак, минулого року ми зібрали таким чином 15 тисяч грн на лікування. Але це - така важка праця з такими дітьми, адже вони не можуть всидіти, вони спочатку захоплюються, сідають робити, але кінцевого результату самі не зроблять. Ми робимо все разом. Бо це - не ті діти, які сидять і роблять, це - діти, у яких погано з дрібною моторикою, а тому тут треба постійний контроль.

Також мама хлопчиків розповіла, скільки часу у них займає виготовлення таких прикрас:

- Тут усе залежить від того, яка саме річ. Наприклад, щоб зробити 10 янголів, то треба цілий день сидіти, а на одну листівку йде добрячих півтори години. Так лише здається, що там проста листівочка. Але ж насправді там не просто взяв картон і зліпив, то - цілий витвір мистецтва. Ці іграшки для мене, як я кажу, золоті.

Наразі хлопчики Артем та Давид під керівництвом мами Люби виготовили вже більше 10 зірочок, понад 10 янголів, близько 20 ялиночок, більш, ніж 10 листівок та майже сотню ялинкових прикрас. Усі речі виготовлені з еко-матеріалів: горіхів, гілок, корків, гудзиків, лляного мережива, ниток тощо. Увесь асортимент є на сторінці Любові Бойко у Фейсбук. Перелік декору постійно оновлюється. А їх вартість є дуже низькою, хоча і матеріали, з яких вони виробляються, є доволі дорогими. Ціни на вироби коливаються усього від 15 до 35 грн.

Станом на сьогодні сім’я Бойків має трохи більше 20 тисяч грн з необхідних 61 тисячі на один курс реабілітації. Ці кошти вони отримали з пенсій, яку отримують хлопчики, з продажу своїх еко-прикрас, а також від друзів, які підтримують родину. На жаль, вони живуть наразі лише одним курсом, а таких їм потрібно проходити чотири у рік.

Та насправді допомогти родині може кожен з нас. Для цього варто просто придбати їхні вироби, написавши мамі хлопців Любові Бойко у ФБ. Повірте, кожен їхній ексклюзивний витвір зроблений з душею, любов’ю та найтеплішими емоціями. Ви це точно відчуєте самі!

Та найбільш вражаючим у цій історії є те, що попри хвороби, пережиті складні операції, постійну реабілітацію, нестачу грошей на лікування та щоденні труднощі, з якими стикаються хлопчики та їхні батьки, вони усі є надзвичайно життєрадісними, позитивними та щирими, невичерпним джерелом оптимізму для оточуючих. Адже це просто в голові не вкладається – після всього пережитого вміти настільки радіти життю та ще й допомагати іншим!

- Знаєте, звідки в мене сили? Просто вмикаю мозок і розумію, що іншого життя у мене вже не буде. Тому, незважаючи ні на що, треба вчитися жити щасливо. Таке моє життя. Може, це - моє щастя. Хоча, не може - це в мене точно таке щастя. У кожного своє…, - пояснила Любов Бойко.

Хлопцям можна також просто допомогти коштами, переславши певну суму на свій розсуд на картку ПриватБанку мами - 5168 7422 0344 5691. Не забуваймо, що робити добро так легко і так потрібно! Не будьмо байдужими!

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також