Ціль – східна трибуна: у Рівному хочуть розбити «Авангард» на черги

Ідею повного завершення реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному поступово відкладають до «кращих» днів. З вчорашньої зустрічі місцевих чиновників та представників Української асоціації футболу стало відомо, що усі сили першочергово хочуть спрямувати на добудову головної, східної трибуни, та облаштування футбольного поля. Це дасть шанс провести перший матч на «Авангарді» у серпні цього року.

Найбільше зацікавлений у цьому футбольний клуб «Верес», який на всіх парах мчить у Прем’єр-лігу та хоче грати в рідному місті.

- Результати «Вереса» мають підштовхувати місцеву владу. Ми не хочемо подорожувати Україною, так як раніше. Підрядник майже 7 місяців не отримував фінансування від міста. Ми надали фінансову допомогу, щоб будівництво не зупинилося. Ми точно плануємо виходити в УПЛ і нам треба стадіон 3-4 категорії. Рівне – велике місто, другий за населенням обласний центр західної України, але тут немає жодного поля, де б могла займатися професійна команда. Це соромно. Спортивна інфраструктура знаходиться у жахливому стані, – говорить президент футбольного клубу Іван Надєїн.

На будівельному майданчику «Авангарду» впродовж останніх місяців особливих активностей не спостерігалося. На місці був сторож, ще кілька будівельників працювали над східною трибуною. За планом, її мають здати в експлуатацію першою. Головна трибуна зможе розмістити близько 5,5 тисяч уболівальників, під неї буде розміщений легкоатлетичний манеж.

Наразі будівельники освоїли 106 мільйонів гривень з міського бюджету. Керівник фірми-підрядника Юрій Фалко підрахував скільки грошей потрібно, щоб завершити першу чергу будівництва.

– Є пропозиція, щоб завершити першу чергу будівництва, упорядкувати східну трибуну, розмістити роздягальні та облаштувати футбольне поле. Для цього потрібно 188 мільйонів гривень. Якщо з урахуванням влаштування навісу та освітлення над усією трибуною, а також бігових доріжок та облаштування паркомісць біля стадіону – це буде близько 315 мільйонів гривень. Якщо інспекція УАФ дозволить проводити матчі на стадіоні, ми огородимо парканом все інше. На стадіоні в Чернігові так і відбувається, – зазначає Юрій Фалко.

Східну трибуну підрядник будівництва називає найскладнішою – вона матиме три яруси. На верхніх поверхах розмістять готельний корпус, буфетні зони для глядачів та адміністративні приміщення. Доля інших трибун наразі невідома. Раніше повідомлялося, що для будівництва бокових трибун хочуть залучити інвесторів. Юрій Фалко впевнений, що повністю завершити реконструкцію можна до кінця 2022 року. Головне – належне фінансування.

Міський голова Рівного Олександр Третяк раніше заявив, що було б доцільніше збудувати новий стадіон, ніж реконструювати вже існуючий. Однак хоче докласти всіх зусиль, аби «Авангард» не став черговим довгобудом.

– Важливо, що це багатофункціональна арена, де можна буде не лише проводити футбольні матчі, а й легкоатлетичні. Міська влада зацікавлена, щоб комплекс робіт був завершений до липня. Необхідно, щоб встигли зробити ті мінімальні параметри: поле, східну трибуну, підігрів, щоб можна було проводити матчі. Лише за кошти міста цей об’єкт ми б не потягнули, або це було б дуже-дуже довго, – зазначив мер Рівного.

Однією з можливостей залучити додаткові кошти є державна програма «Велике будівництво». На ній акцентує увагу голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Проблемою може бути лише наявність у Рівному іншого великого будівництва, на яке активно спрямовують державні кошти – спорткомплексу на Макарова. Утім, очільник області налаштований оптимістично.

– Невипадково президент України у своєму зверненні до рівнян побажав, щоб ми мали команду, яка вийде у Прем’єр-лігу. Питання добудови стадіону у Рівному стоїть на контролі у перших осіб держави. Останні тижні активно йдуть розмови про те, щоб добудова стадіону увійшла в програму «Велике будівництво» і ми змогли до Дня Незалежності зробити такий подарунок Рівненщині, – повідомив Віталій Коваль.

Усі плани місцевих чиновників слухав президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. Це не перший його візит на рівненський «Авангард». Очільник УАФ пообіцяв тримати на контролі питання стадіону у Рівному, а ще зробив гучну заяву про майбутні перспективи нової арени.

– Буду вдячний вам за об’єднання всіх сил і запевняю вас, що збірна України тут буде грати, а також проведемо фінал Кубка України з футболу. Можливо, «Верес» зіграє в цьому фіналі, – запевнив Андрій Павелко.

Чи встигнуть за пів року зробити з будівельного майданчику щось схоже на футбольне поле з трибуною – покаже час. Футболісти та головний тренер «Вереса» вже укладають парі між собою, чи зможуть повернутися до рідних уболівальників цього року.

Читайте також