У гімнастичній залі школи в Рівному виявили небезпечні речовини

фото - Фейсбук

Історія із забрудненням фенолом та формальдегідом гімнастичної зали НВК “Колегіум”, що в м.Рівне викликала значний інтерес громадськості, тому ми вирішили продовжити інформувати про розвиток ситуації, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Як з’ясувалось, забруднення мало місце не лише у приміщенні для занять спортом, а і в навчальному класі, розміщеному поряд із гімнастичною залою. Концентрація фенолу в кабінеті перевищувала нормативні значення в 5 разів, а формальдегіду – у 2,3 раза. Не виключено, що цьому могла сприяти міграція шкідливих речовин з тієї ж зали.

Через відсутність залишків фарби, що використовувалась для фарбування стін, відповідні зразки не досліджувались, тому вирішили проаналізувати суху будівельну суміш (фарбу, ґрунтовку, штукатурку), зняту зі стін. Перевищень допустимих рівнів міграції токсичних речовин від будматеріалів у повітряне середовище не виявлено.

Перевищень допустимих рівнів міграції фенолу і формальдегіду не виявлено також і при дослідженні лінолеуму.

Проте спеціалісти зауважили, що залишки клею, які були на лінолеумі не були заполімеризовані, простіше кажучи – клей не затвердів. Досить часто це пов’язано із надмірною вологою бетонної основи, на яку кладеться лінолеум.

Надмірна волога негативно впливає на процеси полімеризації клею, що сприяє збільшенню емісії формальдегіду та фенолу у повітряне середовище. В такому стані, навіть якісний матеріал виділятиме шкідливі речовини у повітря, що, власне, і підтвердили результати досліджень у модельному середовищі. 

Виходячи з цих результатів, ми запропонували, насамперед, зняти лінолеум, звільнити бетонну основу від клею та знайти причину її вологості.

Суттєве значення в забезпеченні нормального повітряного середовища має ефективна робота припливно-витяжної вентиляції із кратністю повітрообміну, передбаченою будівельними нормами, на що ми теж звернули увагу.

Як правило, забруднення повітря закритих приміщень пов’язане з багатьма чинниками, тому розслідування на цьому, звісно, не зупиняється і робота за сприяння зацікавлених сторін триває.

Читайте також