"У мене сім’я живе тільки з цього виробництва": чому страйкували працівники Зірненського спиртзаводу?

Сьогодні на Рівненщині близько ста працівників ДП «Зірненський спиртовий завод» перекривали трасу Київ-Чоп. Як розповідають, були змушені приймати міри, адже завод, на якому вони працюють, можуть просто закрити.

«З новим директором вирішилося питання з оплатою праці. З 2015 року ми працюємо нормально і задоволені, що є робота. На даний час завод працює, але ми попереджені, що якщо будуть заблоковані рахунки, ми не матимемо можливість працювати. Фактично, ще немає рішення суду, справи на розгляді, але виконавча служба взялася до виконання – постійні перевірки тощо. Дивлячись на цю ситуацію, хочеться сказати, що ми віримо в те, що все-таки справедливість і здоровий глузд переможе, що почують, що треба виробника підтримати на місці. Заробітна плата у нас кожен місяць піднімається. Можна сказати – біля 5 тисяч разом із податками. В сільській місцевості ми дуже цим задоволені, адже 80% робочих – мешканці Зірного, а решта – Березного», - голова профспілки ДП «Зірненський спиртовий завод» Валентина Галайчук.  

Справа в тому, що Державна фіскальна служба України винесла рішення про застосування фінансових санкцій до ДП «Укрспирт» на загальну суму понад 186 млн. грн. за порушення, які вчинили ще у 2012-2013 роках, а завод у селі Зірне (Березнівський район, Рівненська область) – частина ДП «Укрспирт». Після винесеного ДФС рішення, підприємство оскаржувало його в судовому порядку, однак нарікають на  тривалому розгляді справ  у вищій судовій інстанції, а тому можливість зупинити рішення про стягнення на сьогодні є неможливим.

Зірненський спиртовий завод. Фото - відкриті джерела

Варто зазначити, що за заявою податкового органу, виконавча служба 23 травня цього року винесла Постанову про відкриття виконавчого провадження, а 24 травня – Постанову про арешт коштів ДП «Укрспирт», тобто, центральні рахунки підприємства не функціонують. Остання постанова повністю блокує господарську діяльність «Укрспирт», а також підприємство піддавалося масовим обшукам місць провадження господарської діяльності ніби-то по зустрічним перевіркам контрагентів.  Проте, разом із фінансовому-господарськими документами по співпраці з визначеними підприємствами, слідчими було вилучено також і готову продукцію ДП «Укрспирт».  

Загалом в Україні це підприємство забезпечує роботою понад 5 тисяч працівників, з них понад  130 – у селі Зірне. Переважно ці дочірні структури розташовуються у селах, а тому значна частина селян задіяна там. До прикладу, Зірненський завод сплачує податки районний та сільський бюджети, підтримує дитячі садочки. 

«Я з 20 років працюю на заводі (мені вже 50), мама працювала, донька, чоловік. Треба, аби завод процвітав, а не закривався. У мене сім’я живе тільки з цього виробництва. Наше керівництво працює в ту сторону, аби ми працювали. Ми приїхали на протест, бо нам блокують виплати, а що далі – не можемо знати. Наразі заборгованостей по зарплаті не було», - розповіла працівниця  ДП «Зірненський спиртовий завод» Віра Самчук.

Сьогодні ж на акцію вийшли, аби керівництво держави почуло їх. Сподіваються, що завод працюватиме. До того д, аналогічні акції сьогодні проводили ще у Львові, Тернополі, Івано-Франківськ, Рівне, Черкаси й Чернігові.

 «Укрспирту» заблокували рахунки, ми вимагаємо, аби їх розблокували, а ми могли працювати. Ми хочемо, щоб нас почула Верховна рада, Президент, Прем'єр-міністр Гройсман. Якщо не почують такі акції, то будуть такі самі протести, я думаю, під Верховною радою, адміністрацією Президента», - головний інженер працівниця  ДП «Зірненський спиртовий завод» Ігор Микитюк.

Принагідно зазначимо, що ДП «Укрспирт» генерує сплату акцизного податку від цілої лікеро-горілчаної промисловості України. Враховуючи, що щомісячний обсяг виробництва спирту становить 600 тис. дал., сума акцизного податку, який сплачують виробники алкогольної продукції сягає понад 760 млн. грн.

Мітингувальники також звинувачують державного виконавця Олексія Кузьменка і зазначають, що його руками знищується спиртова галузь, а ще він тісно пов'язаний з гучними корупційними скандалами щодо виплати багатомільйонних премій працівникам Міністерства юстиції. 

Проблеми в роботі підприємства можуть призвести до зриву виконання міжнародних контрактів із Туреччиною по експорту спирту технічного, невиконання виробничої програми по реалізації спирту для вітчизняних виробників лікеро-горілчаної продукції, а також до невиконання стратегічного плану розвитку самого підприємства. До того, через блокування рахунків, підприємства не можуть закуповувати природній газ та зернові українських фермерів.

 

Наразі є два найімовірніших вирішення цієї проблеми: відкликання ДФС виконавчого листа по стягненню штрафних санкцій у розмірі 186 956 800,16, які на сьогодні є неузгодженими (а отже не підлягають стягненню) або ж вирішення клопотання ДП «Укрспирт» про зупинення виконання рішення про стягнення суми у касаційній інстанції , розгляд якого затягнувся з незалежних від підприємства причин.

Якщо ж таки не підуть жодним із цих способів, то ДП «Укрспирт» може лишитися банкрутом, адже навіть за рахунок усього майна, борг неможливо буде погасити. Цим самим буде знищено спиртову галузь країни.

 

 

 

*на правах реклами

Читайте також