У перший день продажу акцій НК "Верес" отримав заявки на загальну суму майже 36 млн грн

12 квітня 2021 року Народний футбольний клуб «Верес» розпочав продаж своїх акцій на біржі ПФТС.

Про це повідомив Президент НК Верес Іван Надєїн під час онлайн пресконференції, влаштованої спільно з партнерами Concorde Capital, Parimatch та МТБ Банк у PM HUB.

За перший торговельний день клуб отримав заявок на купівлю акцій на загальну суму 35 790 000 грн.

Всього у вільний обіг надійшли 500 000 простих іменних акцій, стартова номінальна вартість кожної становитиме 100 грн.

Іван Надєїн розповів, що це важливий день для українського спорту.

"Ми робимо щось історичне. Вперше усі охочі можуть отримати власну частку у футбольному клубі, стати частиною великої родини червоно-чорних і, наголошую, отримати інструменти контролю та управління. Після завершення IPO буде сформована нова наглядова рада з-поміж акціонерів. Вони матимуть доступ до документів і впливатимуть на ухвалення ключових рішень. Це європейська модель управління. Сподіваюся, після НК Верес на подібний крок підуть інші клуби і разом ми зробимо революцію в українському футболі", – заявив Іван Надєїн.

Генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа зауважив, що вартість акцій може змінюватися в залежності від балансу попиту та пропозиції:

"Наразі ми продаємо папери за номіналом 100 грн за акцію, але дуже скоро все може змінитися і їхня вартість зросте. Ми бачимо дуже багато успішних кейсів таких проспектів, наприклад, у турецькому або польському чемпіонатах. До речі, вважаю, що український чемпіонат набагато яскравіший й має великий потенціал".

За словами Директора зі зв’язків з громадськістю Parimatch Ukraine Вадима Місюри, Україні треба повертати віру не лише спорт, але й в фінансові інструменти:

"Parimatch як один із лідерів ринку завжди знаходиться поруч з цікавими інноваційними проектами. Перше спортивне ІРО, ініціаторами якого стали НК Верес, МТБ БАНК та Concorde Capital, є амбіційним та направленим на підтримку та розвиток українського спорту. Такими проектами ми повертаємо довіру до фінансових механізмів й створюємо в Україні умови для становлення інвестиційної культури".

Своєю чергою Голова Правління МТБ БАНКу Юрій Кралов розповів, що це перший проект IPO за останні 15 років й сам процес купівлі акцій ще потребує вдосконалення, але всі учасники процесу намагаються максимально спростити його.

"Ми із задоволенням підтримали ідею першого спортивного ІРО. Цей кейс – початок, щоб наш внутрішній фондовий ринок перевтілився, з’явилося нове джерело залучення коштів, а бізнес став більш відкритим. Такі кроки також сприяють залученню інвестицій. Стати акціонером клубу не складно, достатньо залишити заявку на сайті та відкрити у банку рахунок. Сама ж угода укладається хвилин за 15", - заявив Юрій Кралов.

Щоб стати акціонером народного клубу Верес, потрібно особисто або дистанційно подати паспорт та індивідуальний податковий номер, підписати договори на відкриття брокерського рахунку і рахунку в депозитарії. З детальною інструкцією можна ознайомитися на сайті народного клубу.

Також для придбання акцій можна звертатися в МТББАНК або у ConcordeCapital.

Всього передбачено чотири рівні преференцій для акціонерів.

Читайте також