У Рівненській дитячій лікарні критично мало ліків для важкохворих дітей

Нещодавно у Рівному розгорівся скандал про відсутність необхідних лікувальних препаратів для важкохворих дітей у Рівненській обласній дитячій лікарні. Зокрема, батьки дітей вийшли на мітинг та вимагали у обласної влади вирішити це питання. 

Сьогодні, 15 жовтня, у РОДА прозвітували про результати перевірки дитячої лікарні на наявність препаратів, гарантованих державою.

Заступниця начальника управління охорони здоров‘я Олена Гандзюк розповіла про кількість ліків у медзакладі та на скільки їх вистачить.

За її словами, управлінням охорони здоров'я було створено комісію і проведено перевірку, яка відбулася 29 вересня. У ході цієї перевірки було з'ясовано кількість медичних препаратів, стан забезпеченості препаратами з державних програм.

"Кожного року у січні-лютому управлінням подається централізована заявка на закупівлю препаратів за кошти держбюджету до Міністерства охорони здоров'я. Заявка на протребу була подана. До цього часу інформації про закупівлі нам не надходило. Ще до цього часу йдуть допоставки препаратів за 18-19 роки. Через це склалась відповідна ситуація", - зазначила пані Гандзюк.

За словами заступниці, є спеціальна постанова Кабміну, де значно полегшений механізм перерозподілу препаратів між областями. Лікувальні заклади комунікують і можуть перерозподіляти і транспортувати препарати при гострій необхідності.

"На 29 вересня у обласній дитячій лікарні не було дитини, яка б постраждала від відсутності препарату та не було дитини, якій би було перервано лікування через відсутність препарату. Кількість препаратів у медзакладі є критично малою. Нами створено багато звернень у інші області по перерозподілу в них надлишків цих препаратів. Деякі області нам дали згоду. На сьогодні деякі препарати для дітей з онкопатологіями надійшли з "Охматдиту". Також очікується 69 флаконів препаратів за держбюджет. На стадії переговорів передача препаратів з Миколаєва та Запоріжжя. Так само препарати для лікування дітей на вірусні гепатити", - прозвітувала Олена Гандзюк.

Вона додала, що частина цих препаратів не може закуповуватися з місцевих бюджетів - це лише централізовані поставки. 

Читайте також