У Рівненському госпіталі ветеранів АТО вчили говорити

У Рівненському обласному госпіталі, що у Клевані Рівненського району, розпочала свою роботу перша в Україні інтенсивна програма терапії мови.

Це авторський волонтерський проект афазіолога Оксани Ляльки «Заговори знову!».

Проект є унікальним для України, адже більше ніде немає цілісної програми реабілітації бійців з важкими черепно-мозковими травмами, які супроводжуються розладом мови.

«Учасниками програми стали афазіологи та логопеди, які дізнаються про сучасне розуміння обробки мови та методи її терапії. Набуті знання використовуватимуть в роботі з десятьма ветеранами АТО, які лікуються стаціонарно в Республіканському центрі реабілітації наслідків нейротравм при обласному госпіталі. Усі вони мають порушення мови внаслідок отриманої черепно-мозкової травми або перенесеного інсульту», - розповідає Андрій Бурачик, керівник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни.

Заняття проходитимуть впродовж місяця по 4-5 годин на день. Робота з пацієнтами проводиться у вигляді індивідуальних і групових занять.

Оксана Лялька стверджує, що перший тиждень програми «Заговори знову!» пройшов насичено і результативно:

«Молоді терапевти мови освоїли основи тестування афазії, оволоділи низкою технічних навичок, навчилися користуватись Google drive для спільної роботи, Zotero для отримання і зберігання літератури, Excel для розробки завдань. У кінці тижня успішно склали поточний контроль у письмовій формі і формі усної презентації Power point».

Як розповідає персонал Центру нейротравм, хлопці надзвичайно задоволені роботою і вже за тиждень інтенсивних занять почали показувати динаміку відновлення мови.

Проект «Заговори знову!» реалізується за сприяння і підтримки волонтерів ГО «Волонтерська сотня Львів».

Прес-служба Рівненської ОДА

Читайте також