У Рівному активісти вимагали у депутатів змін до виборчої системи (ФОТО)

15 травня у  представники політичних партій Об'єднання «Самопоміч», Сила людей, Громадянська позиція, ВО «Свобода», Рух нових сил, разом із активістами ГО «CentreUA», закликали Парламент ухвалити в другому читанні та в цілому проекту Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Всеукраїнська акція "Ні! Виборам за законом Януковича” відбулась 15 травня на центральних площах усіх обласних центрів України, а 17 травня – проходитиме в Києві під Верховною Радою.

Понад  50 учасників акції вимагали скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками законопроект № 3112-1). Партійці та активісти Рівненщини вважають, що нові виборчі правила  дозволять обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру.

Партійці зазначили, що минуло 7 місяців з моменту ухвалення виборчої реформи в першому читанні. На сьогодні представники робочої групи з розгляду правок до Виборчого кодексу опрацювали тільки 10% правок відповідно до поданих 4500. Аби вибори в 2019 році відбулись за якісно новою системою, Парламент має терміново доопрацювати та фіналізувати текст кодексу для розгляду в сесійній залі.

Новий закон сприятиме оновленню політичної еліти та впровадженню  відповідальної політики. Наступні чергові вибори до Верховної Ради відбудуться восени 2019 року. Фактична виборча кампанія триватиме вже з початку 2019, тож нові правила потрібно приймати до кінця цієї сесії.

Щоб нагадати депутатам про їхні зобов’язання, ініціатори акції зареєстрували звернення до Рівненської облради з проханням обласну раду звернутися до Верховної Ради України з вимогою негайно прийняти в цілому проект Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1) та встановити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

“Присутні на акції представники різних політичних сил та громадськості зібрали біля 50-ти підписів під зверненням та зареєстували його в Рівненській обласній раді. Адже за загальноприйнятою світовою практикою змінювати виборчі правила можна не менше ніж, ніж за рік до наступних виборів, тому саме зараз важливо добитись негайного ухвалення виборчого закону”,  — підсумувала Ірина Стасюк, координаторка ГО “Центр UA” в Рівненській області.

Політики Рівненщини наголошують, що Україні необхідно скасувати корупційну мажоритарну складову виборчої системи, ухваленої в інтересах та на догоду Віктору Януковичу. Так само варто відмовитись від закритих партійних списків, прохідні місця в яких продаються здебільшого кандидатам з Києва — вони не відстоюють інтереси громадян усієї країни.

Змінити виборчу систему обіцяв Петро Порошенко, коли балотувався на посаду Президента України в 2014 році, кажуть співорганізатори акції. Ухвалити новий виборчий закон з пропорційною системою та відкритими списками також зобов’язалися народні депутати чинного парламенту в Коаліційній угоді.

Вже 17 травня на площі Конституції в Києві народні депутати, представники політичних партій, активісти з усієї країни звернуться до Парламенту з вимогою негайного доопрацювання та ухвалення виборчої реформи.

За додатковими коментарями звертайтесь до Ірини Стасюк (093) 567-89-38, координаторки ГО “Центр UA” у Рівненській області

Читайте також