У Рівному італійські лікарі ділилися досвідом лікування рідкісної хвороби (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Покращення надання якісних медичних послуг хворим на муковісцидоз Рівненщини та впровадження італійського досвіду. Обговорити ці питання зібралися на круглому столі у Рівненській ОДА.

Нині в області перебувають італійські лікарі – Донатело Сальваторе, Вінцензо Корновале та Джованні Марсіковетере, які вже тиждень працюють у Центрі з муковісцидозу. До слова, в області на даний час проживає 36 хворих на муковісцидоз, серед яких – 28 діти.

Почесним гостем заходу став і президент італійської асоціації «ALBA ONLUS» Пєтро Армані, який вже декілька років допомагає українським лікарям долати невиліковну недугу.

Як розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, в області як дорослі, так і діти отримують безкоштовне лікування в спеціальному Центрі, який запрацював три роки тому на базі Рівненського обласного диспансеру радіаційного захисту населення.

«З обласного бюджету профінансовано частину коштів на лікування хворих Рівненщини на муковісцидоз – 2 мільйони гривень. З них 1 мільйон 200 тисяч – на лікування дітей, 800 тисяч гривень - дорослих. Намагаємося залучити з місцевих бюджетів. А також частину коштів виділяє держава. Крім того, обласна адміністрація звернеться до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією стовідсоткового державного фінансування лікування орфанних захворювань, до яких відноситься і муковісцидоз», - зазначив Олег Вівсянник.

Як стверджують спеціалісти з Європи, наші медики, маючи наполовину менше засобів та обладнання для лікування муковісцидозу, мають хороші результати.

«Важливо створити мережу центрів лікування цієї хвороби, аби вони могли співпрацювати та обмінюватися досвідом. А також потрібно мати національний реєстр патологій усіх пацієнтів в анонімній формі. Таким чином держава передбачатиме необхідний бюджет для вказаної кількості хворих», - переконаний лікар-педіатр дитячого центру з муковісцидозу італійського міста Потенца Донатело Сальваторе.

Європейські медики готові ділитися досвідом, тому запросили рівненських фахівців на стажування до Італії.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також