У Рівному пенсіонерка, яка травмувалась на пошкоджених сходах, виграла суд в управляючої компанії

У Рівному грудні 2019-го року в обідню пору біля входу в під'їзд травмувалась 73-річна жінка. Вона впала на пошкоджені бетонні сходи. У неї був закритий перелом правої променевої кістки зі зміщенням.

У липні 2020-го року вона звернулась в Рівненський міський суд із позовом до ТзОВ «Рівне Дім Сервіс» про відшкодування майнової та моральної шкоди.

Тоді рішенням Рівненського міського суду у задоволенні позовних вимог було відмовлено. Втім, жінка звернулась до Рівненського апеляційного суду, так як не погодилась із ним. 

Бабуся наголошувала, що нею було у повному обсязі, на підставі належних та допустимих доказів обґрунтовано заподіяння діями (бездіяльністю) відповідача майнової шкоди, а отже і в повному обсязі доведено заподіяння моральної шкоди. Просила скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити повністю.

Рівненський апеляційний суд її справу розглянув і попереднє рішення скасував і постановив стягнути з ТзОВ «Рівне Дім Сервіс» на користь П. матеріальну шкоду у розмірі 3 118 гривень та моральну шкоду у розмірі 1 000 гривень.

У апеляційному суді пояснили це рішення: 

"Згідно ч.2 ст.1166 Цивільного кодексу України, особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Балансоутримувачем будинку є ТзОВ «Рівне Дім Сервіс». Незадовільний стан бетонних сходів біля під’їзду будинку підтверджується наявними у матеріалах справи належними доказами. Протилежного судом не встановлено. Доказів, які б свідчили про безпечний та належний до використання стан сходів, відповідачем не надано.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів прийшла до обґрунтованого переконання, що позовні вимоги громадянки П. в частині стягнення з ТзОВ «Рівне Дім Сервіс» матеріальної шкоди підлягають до задоволення.

У частині відшкодування моральної шкоди, виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, враховуючи вік, стан здоров’я та отримані тілесні ушкодження позивача, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню".

 

 

Читайте також