У Рівному презентували результати моніторингу прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування

31 липня у Рівному представники ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» організували прес-конференцію з теми: «Чому і як органи місцевого самоврядування мають відкрити дані?».

21 жовтня 2015 р. побачила світ постанова Кабінету Міністрів України №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», відповідно до якої органи місцевого самоврядування як розпорядники інформації мають забезпечувати оприлюднення та періодичне оновлення відповідних наборів даних у своїх електронних кабінетах на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua/). Крім іншого, ними також мало бути забезпечено надання інформації, необхідної для проведення оцінки стану оприлюднення та оновлення відкритих даних згідно з Положенням. У той же час аналіз порталу дає підстави вважати, що вказана постанова залишилася поза увагою розпорядників інформації у районних центрах та центрах ОТГ.

Моніторинг показав, що з 16 районних центрів зареєстровані електронні кабінети на порталі мають лише 6 (або 37,5%). Однак, наявність електронного кабінету зовсім не свідчить про його наповнення відповідною інформацією. Так, Млинівська та Володимирецька селищні ради взагалі не оприлюднили в своїх кабінетах жодного набору даних, передбачених законодавством. Сарненська та Радивилівська міські ради оприлюднили по одному набору даних, а Здолбунівська міська рада – 5. Варто зазначити, що ще 21 грудня 2018 року розпорядженням міського голови Здолбунова було затверджено Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, а також призначено відповідального за їх оприлюднення на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Згідно з розпорядженням їх там має бути 39.

Лише Дубенська міська рада виконує вимоги законодавства у повному обсязі. Цей орган місцевого самоврядування не лише зареєстрував на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних власний кабінет але й оприлюднив на ньому 347 наборів даних.

Окрім того, для більшої оперативності та якості оприлюднення відкритих даних, Дубенською міською радою створено власний портал відкритих даних ckan.dubno-adm.rv.ua з якого до державного порталу набори даних переносяться автоматично, за процедурою харвестингу.

У об’єднаних територіальних громадах ситуація ще гірша: з 31 ОТГ зареєстровані електронні кабінети на порталі мають лише 6 (або 19%). А ось набори даних там оприлюднила лише одна Радивилівська міська рада, яка одночасно є й районним центром.

«Необхідність оприлюднення наборів даних є вимогою часу і справа тут не лише у мінімізації корупційних ризиків. Ця інформація важлива в різних сферах суспільно-політичної діяльності. Наприклад, журналісти на основі відкритих даних показують тенденції в різних сферах життя, громадські організації та активісти – роблять власні дослідження та аналітику, бізнес використовує їх у комерційних цілях. Від оприлюднення відповідних наборів даних в електронній формі виграють навіть розпорядники інформації, оскільки це зводить до мінімуму необхідність звернень до них для отримання публічної інформації у паперовій формі», – зазначає експерт ГО «Центр «Сівітас» В’ячеслав Долід.

З метою забезпечення органами місцевого самоврядування Рівненської області вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» звернулися до керівництва згаданих рад з наступними вимогами:

  1. Забезпечити проведення реєстрації ради та її структурних підрозділів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua/).
  2. Забезпечити наповнення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних наборами даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.
  3. Забезпечити подальше оновлення свого кабінету на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних наборами даних.

Нагадаємо, що неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації», тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 НМДГ. Відповідальність за неоприлюднення відповідної публічної інформації у формі відкритих даних нестиме відповідальна особа з питань доступу до публічної інформації розпорядника інформації, яка відповідає за оприлюднення відповідної інформації згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

ГО «Центр суспільних дій «Сівітас»

Читайте також