У Рівному презентували стрічку про двох молодих бійців, життя яких обірвала війна

Рівняни Михайло Баланович і Олексій Чернецький ініціювали зйомки документального фільму «Окремий взвод» про бойовий шлях бійців батальйону імені генерала Кульчицького. Саме він був створений у перші дні війни з добровольців-членів самооборони Майдану. Фінансову підтримку для зйомки стрічки надав секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян та громадська організація "Рівне Разом".

Роботу над стрічкою розпочали минулого літа і презентували сьогодні, з нагоди Дня добровольця.

У документальному фільмі розповідається про бійців батальйону Мирослава Сливку (Монах) та Богдана Бігуса (Каспер). Обидва – з Хмельниччини. Два молодих життя обірвала війна. Під час перегляду стрічки помітно, наскільки вони різні, але об’єднувала їх одна мета.

Про Мирослава Сливку згадують як про позитивну та веселу людину, яка була дуже мудра, як на свій вік. Він жодного дня не сумнівався у перемозі і йшов до мети.

А Богдана Бігуса пам’ятають як «людину-вогонь». Він з тих, хто неодмінно прийде на допомогу, та завжди боровся за правду. Його дружина Олена розповіла, що жити без нього так і не навчилась.

«У нас в державі люди звикли до війни. Люди вважають, що війна далеко. У нас, наприклад, у Хмельницькому, це буденність. Нещодавно стикнулась із проблемою відкриття меморіальної дошки на школі. Я три місяці просила, щоб її відкрили. Мені казали, що немає часу. Хочеться, щоб діти пам’ятали. Я стикнулась із гострою проблемою – у мене дитина не пам’ятає дитинства без війни, хоча війна почалась, коли їй було 4 роки. Вона постійно пам’ятає тата військовим. Жити без нього я так і не навчилась. Важливо, щоб пам’ятали і поважали тих, хто віддавав свою шану для нашої держави».

Над фільмом працював режисер Андрій Смусь. Він розповів про важливу річ, яку зрозумів, коли створював цю стрічку:

«У пам’яті людській залишаються жити ті, хто залишив цей світ. Це особливо стосується молодих хлопців, військовослужбовців, які загинули за Україну, - зазначає Андрій Смусь. - Думаю, ви зі мною погодитесь, пам’ятники можуть бути не лише з каменю, граніту, вони можуть бути у вигляді коротких, документальних, меморіальних робіт, у яких ми намагались дослідити характер наших героїв».

Секретар Рівненської міської ради, меценат фільму Віктор Шакирзян, зазначає:

«Зберегти пам'ять про полеглих Героїв цього легендарного підрозділу, розповісти про їхній подвиг - наше спільне завдання і відповідальність, як перед українськими захисниками, так і перед нашим молодим поколінням. Приємно приурочити цю презентацію до Дня українського добровольця і показати, як не вагаючись люди ішли на війну, як можна давати відсіч ворогу».

Мама полеглого Мирослава Сливки подякувала за стрічку і побажала, щоб цей фільм «Окремий взвод» був присвячений не лише її сину, але й усім, хто бореться за Україну.

«Дякую, що не забуваєте про таких хлопців. Я не вважаю, що це фільм лише для мого сина. Це для всіх хлопців, які там стоять на захисті нашої землі. Це про них - про тих, хто залишився у живих, про тих, хто лежить в землі».

Вчителька НВК школи-ліцею №19 Надія Степаненко після перегляду фільму «Окремий взвод» закликала демонструвати його для учнів старших класів на уроках захисту Вітчизни.

Читайте також