У Рівному презентуватимуть історичну монографію про українців

13-го лютого о 17.30 в приміщенні конференц-зали газети «7 Днів» відбудеться презентація книги Петра Долганова «Свій до свого по своє»: соціально-економічний вимір націотворчих стратегій українців у міжвоєнній Польщі». 

У монографії розкрито передумови та причини виникнення українського економічного націоналізму. Подано авторську інтерпретацію його сутності. Він трактується формою мобілізації нації для її економічного посилення у визвольних змаганнях.

Висвітлено основні ідейні складові економічного націоналізму в програмах українських політичних партій, професійних і громадських організацій та рухів. Встановлено етапи його розвитку і практичного втілення. Висвітлено вплив економічного націоналізму українців на формування їхніх взаємин з поляками та євреями.

Констатовано, що основними виявами економічної конкуренції українців із цими націями були: боротьба за землю та з алкогольним бізнесом поляків і євреїв, конкуренція за встановлення домінування в містах та у сферах торгівлі і підприємництва. Український економічний націоналізм трактується явищем амбівалентним: з одного боку, він дозволив українцям легально відстоювати свої інтереси у Польській державі, з другого, спричинив загострення міжнаціональних взаємин на західноукраїнських землях у 1919–1939 рр.

Контактні особи: Петро Долганов: 097 481 36 81; [email protected] 
Максим Гон: [email protected]

Читайте також