У Рівному провідні соціологи презентували дослідження рейтингів кандидатів у мери Рівного та міську раду

Сьогодні у Рівному представники Всеукраїнської асоціації соціологів презентували результати соціологічного дослідження суспільно-політичної думки рівнян і жителів селища Квасилів. Опитування проводили впродовж 13-15 жовтня методом формалізованого інтерв’ю (face-to-face).

Згідно з результатами опитування, найбільшою підтримкою нині користується політична партія «Рівне Разом» - 27,6% серед тих, хто буде голосувати та визначився із вибором. До трійки лідерів увійшли партії «Слуга Народу», яку готові підтримати 14,3% та «Європейська Солідарність» з показником 12,6%. Далі в списку партії «За Майбутнє» – 10,1%, «Голос» – 6,6%, ВО «Свобода» – 6,1% та «Перемога Пальчевського» – 5,1%. Близька до проходження партія ОПЗЖ. Рейтинг інших партій поки не дозволяє подолати прохідний бар’єр.

 

У респондентів також запитували, якого саме кандидата вони планують підтримувати на виборах міського голови Рівненської громади. Тут лідирує Віктор Шакирзян, за якого планують проголосувати 37,8% серед тих, хто голосуватиме та визначився із вибором. На другому місці із результатом 14,8% йде Віталій Коваль. Із результатом 7,9% до трійки входить і Юрій Вознюк.

Надалі ситуація наступна: 7,2% – Олександр Третяк, по 5,9% – Олег Осуховський та Олексій Муляренко, 5,7% – за Галина Кульчинська та 5,1% – підтримують Віталій Герман. Рейтинг інших кандидатів – менше як 5%.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов пояснив, чому в Рівному місцева партія «Рівне Разом» вирвалась у лідери у порівнянні із іншими:

«Ми на цих виборах бачимо деякий злет місцевих партій. Не загальнонаціональних і навіть не регіональних, а саме місцевих. Наприклад, от «Рівне Разом» тут, яка за сьогоднішній опитуванням лідирує. Є Партія мерів, Вінницька стратегія тощо. Тобто, це ставка на місцевий патріотизм, тому що загальнонаціональні партії, яке представлені сьогодні у Верховній Раді, вони мають загальнонаціональний порядок денний. Ці вибори вперше за новим виборчим кодексом, незалежної мажоритарки вже не буде. До прикладу, у Шакирзяна був який вихід: або йти у якусь стару партію, яка не має достатнього авторитету, до якої звикли. Замість цього створити нову політичну партію місцевого рівня, щоб не прибиватись до регіональних чи загальнонаціональних партій. І непогано виходить, як бачимо з опитувань. Є запит на нове, люди повірили в це».

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов і директор Всеукраїнської асоціації соціологів Володимир Косенко (зліва)

Проведення такого соціологічного опитування – власна ініціатива Всеукраїнської асоціації соціологів. У мешканців також цікавились думками стосовно обґрунтованості тарифів на комунальні послуги, якості дорожнього покриття і стану тротуарів, обслуговування у медичних закладах, роботи дошкільних навчальних закладів і опалення в житлових будинках.

Директор Асоціації Володимир Косенко пояснив, що ситуація у Рівному доволі цікава. За його словами, опитування показує, що містяни чекають змін.

«Вирішили провести опитування виходячи з того, що тут дуже цікава тенденція, якої не прослідковується у багатьох інших містах – тут дуже сильна політична місцева еліта. Для нас було цікаво. Якщо ми перейдемо від політичних питань, які були спочатку, до наступних щодо того, як оцінюють мешканці стан місцевої інфраструктури, місцевих об’єктів, то судячи з цих оцінок, що мають «задовільно» і «погано», швидше за все, містяни чекають змін на місцевому рівні, тому вибирають місцеві, а не загальноукраїнські партії, адже сподіваються на те, що вони зможуть дати місту позитивний рух».

Для участі в опитуванні залучили жителів міста Рівне та селища Квасилів, які старші 18-ти років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 816 респондентів. Метод опитування: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,6% (з імовірністю 0,95).

Читайте також