У Рівному сваряться через котів: активісти скандалять з владою (ФОТО+ВІДЕО)

Сьогодні у Рівненській міській раді відбулося засідання постійної депутатської бюджетної комісії.

Депутати обговорювали питання "Про розгляд проекту рішення Рівненської міської ради “Про заходи захисту безпритульних котів від жорстокого поводження у місті Рівному”. Дискусія щодо цього виявилася палкою, адже не обійшлося без сварок між активістами та представниками влади.

Нагадаємо, що цей проект рішення спричинений петицією, яка була опублікована на сайті міської ради і набрала потрібну кількість голосів, під назвою «Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Рівного, дозволити їм вільно жити в підвалах, на горищах та в інших місцях їх постійного перебування та знищувати гризунів». Відтак, активістка Наталія Ющук вимагає у міської влади проголосити дворових котів співмешканцями міста Рівного - його повноправними вільними жителями.

- Наслідуючи гуманну практику Варшави і інших польських міст, Львова, а тепер вже і Києва, необхідно дати можливість котам вільно жити та пересуватися в підвалах, на горищах та в інших місцях їх постійного перебування. Адже, по-перше, через відсутність притулків, це є їх єдина домівка, і, по-друге, вони виконують важливу функцію – знищують гризунів, які є розповсюджувачами багатьох інфекцій. Також слід приділити особливу увагу питанню контролю за розмноженням вуличних котів, а саме розробити заходи з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування для них домівок. Тож прошу внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкових територій, - зазначила авторка петиції Наталія ЮЩУК.

Жінка додала, що в нашому місті непоодинокими є випадки замуровування котів в підвальних приміщеннях житлових будинків, що призводить, за її словами, до їх мученицької смерті. Тож вона вимагає дозволити їм вільно перебувати у підвалах. Таким чином, на її переконання, міська рада повинна зобов'язати усіх голів ОСББ та мешканців міста Рівного завжди залишати вікно у під'їзд відчиненим для котів.

До слова, відповідний проект рішення щодо цього питання вже підготовлений та опублікований на сайті міської ради. Його депутати розглянуть вже на наступній сесії Рівнеради.

Як повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко, готуючи проект рішення, вони взяли за основу розпорядження Києва і Львова, додавши трохи свого. Та сам мер не впевнений у правильності таких дій.

- Одні голови ОСББ у Рівному навмисно замуровують усі вікна у підвалах, щоб там не лазили коти. Ці ж жінки вимагають відкрити усі вікна в підвалах будинку. Важко сказати, хто тут правий, - зазначив Володимир ХОМКО

Сварку під час засідання бюджетної комісії спровокувало всього-на-всього одне формулювання. У проекті рішення міської ради написано: "не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, надаючи їм доступ до комірних та підвальних приміщень". Відтак, жінка вимагає, щоб у тексті писало, що міська рада зобов'язує голів ОСББ не закривати доступ до підвалів. Тобто активістка обурена відсутністю у тексті вимог і вимагає, щоб там з'явилося слово "зобов'язати". Мовляв, цього немає у проекті рішення Рівнеради в той час, як це прописано у рішенні Львівської міської ради.

Це рішення тепер розглядатимуть депутати під час сесії.

Читайте також