У Рівному відбувся прем`єрний показ фільму про відомого науковця

15 травня у Рівному відбувся прем'єрний показ документального фільму про відомого педагога, історика, науковця та дослідника-пошуковця "Вибраний з тисячки. Йосип Пацула".

Автор сценарію та режисер стрічки Андрій Смусь розповів, що фільм складається із двох частин, кожна із яких розкриває окремий період життя та роботи науковця. Перша частина розповідає про історію роду Пацул, юні роки Йосипа, життя його української родини в Надсянні та примусове виселення та примусове переселення закерзонців на територію радянського союзу.

Друга частина – про життя та наукову діяльність Йосипа Пацули на Волині та у Рівному, активну громадську діяльність на початках відновлення української незалежності у 90-х роках, дослідницьку антирадянську діяльність та пошукову роботу із встановлення імен і біографічних відомостей про репресовану рівненську інтелігенцію.

«Фільм про пана Йосипа Пацулу розкриває ті сторінки його діяльності, які неможливо знайти деінде. Деякі із цих фактів лишалися невідомими навіть для кола найближчого оточення пана Йосипа. Тому приємно, що Рівненська обласна рада знайшла матеріальні можливості підтримати ініціативу режисера проекту та родини Пацул, і в результаті цього ми отримали надзвичайно цікавий документальний фільм, який раджу подивитися усім», - зазначив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський.

За інформацією прес-служби Рівненської облради

Читайте також