У Рівному відбувся семінар щодо енергозбереження

фото - Фейсбук

Семінар для рівнян: Екоклуб розповів про перші кроки збереження енергоресурсів

З початком опалювального періоду тема енергозбереження стала особливо актуальною, пише Рада реформ Рівного. Мешканців цікавить, як заощаджувати тепло та сплачувати за комунальні послуги менше. Тому, для роз’яснення початкових кроків економії, 13 листопада Екоклуб провів для мешканців багатоквартирних будинків та голів ОСББ семінар «Потенціал економії будинку: тепловізійне та енергетичне обстеження». .

Під час семінару експерт з енергоефективності громадської організації «Екоклуб» Дмитро Сакалюк розповів про тепловізійну зйомку, енергетичні аудити та особливості їх проведення у багатоквартирному будинку. Представники ОСББ цікавились питаннями ефективності аудиту для зниження енергоспоживання і в результаті, для двох об’єднань Екоклуб проведе тепловізійну зйомку з метою визначення тепловтрат будинків.

Юрій Веремчук, голова правління ОСББ «Богоявленська 4а», де й планується проведення такої теплозйомки пояснив, чому це важливо напередодні здійснення масштабних енергозберігаючих заходів. «Тепловізійна зйомка досить ефективна для того, щоб зробити аналіз, де є щілини, де «втікає» тепло: з яких вікон, дверей, під’їздів. І на основі цієї тепловізійної зйомки ми плануємо робити проект утеплення будинку», - коментує Юрій Веремчук.

Учасники семінару почули про основи проведення тепловізійної зйомки, оцінювання отриманих результатів експертами та отримали рекомендації по власному будинку на основі описаних проблем. «Для голів та мешканців ОСББ важливо знати, що якісно виконаний тепловізійний аналіз будівлі дає можливість виявити втрати тепла, що дозволяє ефективніше спланувати ремонтні заходи для мінімізації цих втрат. Проте тепловізійне обстеження, особливо, багатоквартирного будинку, - це складний процес, що потребує дотримання спеціальних норм та правил виконання», - наголошує Дмитро Сакалюк.

Експерт зазначив, що, для прикладу, тепловізійна зйомка повинна здійснюватися в опалювальний період вночі, а найкраще – рано вранці і лише за відповідних погодних умов. Дощ, сніг, вітер, туман чи сонце роблять вимірювання неможливими або ж суттєво їх ускладнюють. Наразі, порушуються ці правила досить часто і, відповідно, їх результати впливають на рішення щодо впровадження енергозберігаючих заходів.

Крім цього, представник Екоклубу розповів про енергетичний аудит (комплексне енергетичне обстеження будівлі), як спосіб отримання конкретних рекомендацій для зниження енергоспоживання. Завданням енергоаудиту є: підвищення надійності енергопостачання, розробка пріоритетних заходів енергозбереження, економія грошових коштів та енергоресурсів, підвищення фінансової стійкості та модернізація будівлі.

На завершення учасники обговорили особливості проведення енергоаудиту у багатоквартирному будинку. Так, середня вартість на енергетичне обстеження житлових будівель сягає від 15 до 20 тис. грн., що включає обстеження внутрішніх інженерних систем, стану огороджувальних конструкцій, фасаду будинку тощо. Завершальний етап – це складання звіту з конкретними рекомендаціями щодо теплової модернізації будинку, її вартості та прогнозованих результатів після впровадження необхідних заходів. По завершенні співвласники отримують сертифікат.

«Ретельне енергетичне обстеження є необхідним першим кроком, адже дозволяє співвласникам уникнути багатьох помилок і раціонально інвестувати кошти в енергоефективні заходи, які пізніше допоможуть суттєво економити», - додає спікер.

За коментарями звертайтеся: Natalia Kholodova, 0362 26 78 91, [email protected]

Ця діяльність реалізовується коаліцією громадських організацій «Рада реформ Рівного» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Ради реформ Рівного» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Читайте також