У Рівному затвердили бюджет на 2018 рік: яким він буде?

Сьогодні на другому пленарному засіданні чергової вісімнадцятої сесії Рівненської міської ради підтримали бюджет міста Рівного на 2018 рік. Наголосимо, що бюджет вчора попередньо погодили на засіданні виконкому міської ради.

Як зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко, жити будемо не гірше, ніж у 2017 році.

«Жити будемо не гірше. Я думаю, на декілька відсотків краще. Все залежить від того, що буде в державі: якщо інфляції не буде, то так, як я сказав. Дуже багато фактів, які залежать не від міста і навіть не від області. Так як сьогодні він виглядає, то гірше жити не будемо», - резюмував він.

За словами начальника управління бюджету і фінансів Віктора Шульги, бюджет міста на 2018 рік обраховано за доходами в обсязі 2 668 814,8 тисяч гривень.

«Якщо зробити порівняння із бюджетом, який ми затверджували на 2017 рік (перший бюджет), то ріст порівняно з цим складає 125% або майже 580 млн. грн.. Ріст до очікуваного виконання складе близько 103,7%», - зазначив він.

Крім того, пан Шульга розповів, що в структурі доходів бюджету, доходи загального фонду складають 97,3% (2 597 452,5 тисячі), спеціального фонду – 71млн 362 тисячі грн.. Власні доходи ( доходи міста у бюджеті Рівного) – 48,1%, а субвенції з державного бюджету – 51,9%.

«Бюджет розвитку запланований у розмірі 22,2 млн. гривень і формується за рахунок відчуженого майна (3,2 млн. гривень), від продажу земельних ділянок мають отримати 14,6 млн. гривень і від надходження коштів по ЄП участі – 4,4 млн. гривень. Бюджет сформований із застосуванням в програмах цільового методу бюджетування. Видатки обраховано в цілому 2 760 800,5 тисячі гривень. Видатки загального фонду заплановані і за рахунок освітньої субвенції (256 млн. гривень) і медичної субвенції (192,4 млн. грн.. ) і субвенції на здійснення державних програм соціального захисту - 936 млн. гривень держава дає на ці видатки», - розповів він.

До слова, за рахунок освітньої субвенції здійснюється виплата заробітної плати педагогічним працівникам загальноосвітніх закладів. У цьому році виділили з державного бюджету меншу суму, ніж у попередньому на 10 млн. Тому за рахунок коштів місцевого бюджету вирішено додати на оплату педагогічних працівників ще 21 млн. гривень вже при формуванні бюджету.

Щодо медичної субвенції, то це кошти, за які утримують заклади охорони здоров’я (крім видатків на оплату комунальних послуг – їх оплачує місцевий бюджет), а все інше покривається за рахунок субвенції. Загальна сума медичної субвенції на наступний рік - 192,4 млн. гривень, але в зв’язку з її недостатністю, додатково з міста (тільки на заробітну плату виділено )84,8 млн. гривень.

З цього приводу Володимир Хомко зазначив:

«Майже 100 мільйонів – це те, що ми не мали оплачувати і це я радий, бо мали забрати ще 150 млн. І це, я вважаю, перемога. Кожний рік у всіх містах. Ну хоч половину відбили».

Також Віктор Шульга зазначив, що на молодіжне кредитування передбачено в проекті бюджету 2 млн. 208 тис. гривень за рахунок коштів загального фонду і 468,8 тис. гривень за рахунок повернення раніше наданих кредитів.

Крім того, на пленарному засіданні депутати погодили правки бюджетної комісії, згідно з якими з обласного бюджету виділяють кошти на придбання препаратів для діабетиків і лікування окремих категорій хвороб. Зважаючи на те, що збільшилася дохідна частина, кошти виділили на деякі додаткові потреби. Зокрема, додали 1 млн. на Муніципальну програму сталого розвитку, 800 тис. на лікування серцево-судинних захворювань та 500 тис. на імпланти для операцій опорно-рухового апарату.

Нагадаємо, що в лютому наступного року усі кошти будуть розприділені на капітальні видатки та потреби міста. Тобто, будуть встановлені точні суми, які виділятимуть на ту чи іншу необхідність.

До слова, сьогодні завершилася остання сесія міської ради у цьому році.

 Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також