У рівнян з'явилася нова можливість впливати на долю міста

У січні цього року Всеукраїнська Ініціатива «Активна Громада» Інституту «Республіка» у м. Рівному та ще в 29 містах України стартує з новим проектом. Активісти будуть впроваджувати такий інструмент налагодження зв’язків між владою та громадянами, як консультації з громадськістю, більш відомий як публічні консультації.

У Рівному вже діють такі інструменти, як «громадський бюджет», «громадські слухання», «громадські обговорення» тощо. Публічні консультації – це ще одна сходинка до ширшого залучення громадян, які хочуть долучитися до вирішення місцевих питань.

Консультації з громадськістю – це інструмент, завдяки якому влада звертається до громадян для отримання їхніх думок щодо питання, яке впливає на їхнє життя. Метою такого інструменту є не лише вислуховування пропозицій громадян, але процес, який  наприкінці має результат – прийняття рішення.

Перевагами консультацій з громадськістю також є те, що це шанс донести власну думку у простий спосіб. Тим паче, що самі громадяни можуть виступати фахівцями в певних питаннях, давати рекомендації для представників влади. У свою чергу це збільшує прозорість та відкритість влади, доступність до прийняття рішень на місцевому рівні.

Проте, може виникнути ототожнення консультацій з обговоренням, але на відміну від обговорення, всі думки та рекомендації, які висловлюються під час консультацій, враховуються під час прийняття остаточного рішення. Відповідно до цього, питання, які виникатимуть щодо впровадження даного інструменту, місцева влада має змогу регулювати такими документами як положення про громадські консультації. Це документ, в якому буде зазначені основні моменти, які стосуються залучення участі громадян у публічних консультаціях та можливості ініціювати їх.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ КОНСУЛЬТАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ?

Будучи громадянином, ви:

?      Ділитесь своїми точками зору, пропозиціями та ідеями

?      Налагоджуєте діалог з органами влади

?      Мобілізуєте людей навколо питання

?      Покращуєте оперативність реагування та підзвітність влади

?      Вдосконалюєте прийняття рішень

?      Вирішуєте місцеві проблеми

Будучи представником влади, ви:

?      Спілкуєтеся безпосередньо з громадянами

?      Покращуєте обізнаність громадян щодо питань та альтернатив

?      Активно залучаєте громадян до прийняття рішень

?      Використовуєте зворотній зв'язок з боку громадян та налагоджуєте діалог

?      Пояснюєте дії представників влади

?      Вдосконалюєте політику

Варто зазначити, що впровадження інструменту консультацій з громадськістю здійснюється в межах проекту «Задай курс владі» від ГО  «ВГО «Інститут  «Республіка», що має на меті посилити участь громадян у прийнятті рішень, сприяти побудові діалогу між владою і громадою через проведення публічних консультацій для формування пріоритетів розвитку міста, що в результаті зробить громадян більш активними, а владу - прозорою і відповідальною.

Проект втілюється за підтримки Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (NDI).

Читайте також