У яких напрямках Рівненщина співпрацюватиме з поляками?

http://oblrada.rv.ua

Днями голова обласної ради Олександр Данильчук та голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Ян Бобек підписали План співпраці між Рівненською обласною радою та Сеймиком Вармінсько-Мазурського воєводства на 2019 – 2020 роки. Візування документа відбулося в рамках робочого візиту делегації Сеймику на Рівненщину, а також з нагоди 15-ї річниці співробітництва наших регіонів.

Окрім голови Сеймику, з робочим візитом завітали голова комісії міжнародного співробітництва Вармінсько-Мазурського воєводства Збігнев Пєтшак та заступник директора департаменту міжнародного співробітництва Маршалківського уряду Вармінсько-Мазурського воєводства Анета Бжиська.

DSC_0301.JPG

Перед процедурою підписання, відбулася робоча зустріч, під час якої сторони підсумували 15-річчя дружби між регіонами та пригадали спільні досягнення. Голова обласної ради Олександр Данильчук та його польський колега - голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Ян Бобек, зійшлися думками, що така співпраця необхідна обом регіонам. На даний час Рівненщині передусім корисний досвід поляків у реформі місцевого самоврядування, зокрема, в питанні децентралізації, а польська сторона зацікавлена у партнерстві в різних галузях, до прикладу, наші польські колеги прагнуть розширити освітнє та міжкультурне співробітництво. Адже у Вармінсько-Мазурському воєводстві - чи не найбільша українська громада. 

DSC_0254.JPG

Перспективи співпраці під час зустрічі також обговорили заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Корнійчук, голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Валентин Крока, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній.

DSC_0291.JPG 

Голова обласної ради Олександр Данильчук подякував польським колегам за активне бажання ділитися досвідом, зокрема, з комунальними закладами обласної ради. Так в останні роки  Рівненська обласна дитяча лікарня співпрацює з Воєводською спеціалізованою дитячою лікарнею. В рамках такої співпраці проводився цикл навчать на стажувань наших лікарів та молодшого медичного персоналу щодо проведення лапароскопічних операцій. А на початку  2017 року польські та рівненські лікарі провели перші такі спільні операції на базі дитячої обласної лікарні.

DSC_0416.JPG

У найближчі два роки в рамках підписаного Плану співпраці, заплановано продовжити обмін досвідом між комунальними медичними закладами регіонів. Крім того, серед пріоритетних напрямків співробітництва визначили екологічний туризм, реформу децентралізації, медичну реформу, обмін студентами, дитячий відпочинок з освітньою компонентою. За ініціативою польської сторони, може активізуватися співпраця між вищими навчальними закладами Рівненщини та Вармінсько-Мазурського воєводства.

DSC_0496.JPG

Про це, зокрема, йшлося під час зустрічі польської делегації з ректором Національного університету «Острозька академія». Так голова комісії міжнародного співробітництва Вармінсько-Мазурського воєводства Збігнев Пєтшак висловив сподівання, що один з найвідоміших вишів України найближчим часом стане партнером Ольштинського університету.

DSC_0607.JPG

В рамках візиту до Острога, для польської делегації провели екскурсію академією, показали університетську бібліотеку та ознайомили з унікальними стародруками Музею книги. Окрім Острозької Біблії, польські друзі мали можливість побачити експозицію вишитих книг.

DSC_0007.JPG

Також польська делегація у супроводі керівництва обласної ради побувала в Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі, де відбулися урочистості з нагоди 25-річчя діяльності Польського культурного товариства на Рівненщині. Польську громаду області та гостей з Польщі з ювілеєм особисто привітали голова обласної ради Олександр Данильчук та голова Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Ян Бобек.

DSC_0028.JPG

За інформацією прес-служби Рівненської облради

Читайте також