У жовтні на Рівненщині зросте ціна на газ: на скільки більше платитимемо тепер?

Вже з початку наступного тижня – з 1 жовтня 2018 року – на Рівненщині, як і у всій Україні, зросте ціна за споживання природного газу. До слова, це мало трапитися ще з початку вересня, проте Кабмін затягнув це до останнього моменту. А відтак, установи, підприємства та пересічні українці вкотре дізнаються про нові тарифи фактично напередодні опалювального сезону.

Наразі вже точно відомо про нову ціну на газ для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання, які діятимуть вже з 1 жовтня. Нещодавно їх оприлюднили у НАК «Нафтогаз». Нові ціни сформували на основі обсягів закупівлі газу та умов оплати. Так, з наступного місця промислові підприємства змушені будуть сплачувати за газ за ціною від 11,2 грн до 12,16 грн за 1 кубометр (без ПДВ). До слова, це на 9,4-9,7% більше, ніж цього місяця.

Що ж стосується тарифу на газ для простого населення, то його ще досі не можуть остаточно визначити у Кабміні. Нагадаємо, 18 вересня у "Нафтогазі" заявили, що уряду пісдя довгих переговорів нарешті вдалось досягнути домовленості з Міжнародним валютним фондом щодо поступового виведення ціни на газ до рівня імпортного паритету до 2020 року. Кількома днями раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України підтвердив, що ціна на газ для населення в Україні зросте. Проте наразі ще офіційно не озвучили інформацію, на якій саме сумі зійшлися у МВФ та Кабінеті міністрів. 

Нагадаємо, що МВФ вимагає зберегти імпортний паритет, а відтак ціна на газ, на їх думку, для українців повинна складати близько 11 грн за куб. На цей варіант не хотів погоджуватися уряд, натомість зустрічні пропозиції Кабміну не схвалював МВФ, який, власне, і вимагає від України підвищення ціни для населення до ринкового рівня, аби збалансувати держбюджет України, щоб його дефіцит не перевищував 2,5% від ВВП. Саме це є головною умовою отримання чергового траншу від МВФ.

Найбільше суперечок виникало довкола визначення "ринкової" ціни на газ в Україні. Згідно з законом, вартість "блакитного палива" має формувати ринок. А оскільки в Україні ринку газу немає, тому і ринкову його ціну визначити фактично неможливо. Відтак, частина політиків наполягала, що газу українського видобутку достатньо для потреб населення, тому і тариф треба встановити за принципом: собівартість виробництва (зокрема і кошти для розвитку видобутку) + прибуток. Але за таких умов позбутися монополії на ринку не вдасться. Інший варіант "правильної ціни", на який Кабмін погодився у меморандумі з МВФ: вартість імпортного газу (німецький хаб) + витрати транспортування з Німеччини + податки, прибуток.

В уряді "не для преси" зазначають, що, швидше за все, вартість кубометра газу в жовтні для українців складе близько 11,5 грн. Проте з урахуванням актуальної на даний момент ціни на німецькому хабі і згідно з прописаною у подовженій постанові формулою один кубометр газу може коштувати навіть 12,1 грн.  Тож поживемо – побачимо. А поки рівнянам залишається гадати, які суми за газ тепер приходитимуть їм у платіжках.

Нагадаємо, що сьогодні ціна на газ для рівнян становить 6,9579 грн за кубометр. Втім, у ЗМІ вже оголосили, що уряд повинен ухвалити рішення про підвищення ціни на газ мінімум на 23% від поточної ціни. І трапитися це має вже до 15 жовтня - початку нового опалювального сезону. Це, у свою чергу, призведе і до збільшення ціни на гарячу воду і опалення. Тож нам, простим споживачам, вочевидь, залишається лише ще тугіше затягнути пояси і гадати, як пережити зиму з такими тарифами.

Читайте також