Удар по гаманцю: чи встановлять камери спостереження у школах та садочках Рівного

Нещодавно чи не усю країну сколихнула новина про те, що у Києві з дитячого садочку викрали 2-місячне немовля. Зрозуміло, що інформація про це збурила усіх батьків, які переживають за безпеку своїх дітей.

На жаль, замість того, щоб попередити лихо, у нашій країні завжди все відбувається за принципом «Поки грім не вдарить, ніхто не перехреститься». Для того, щоб зрушити в країні якісь зміни, перед цим має щось резонансне трапитися, аби про це усі заговорили. Так і цього разу. Лише після викрадення дитини в Україні широко заговорили про дитячу безпеку.

Зокрема, нині чи не у всіх містах гостро підняли питання убезпечення, в першу чергу, тих місць, де діти найбільше проводять свого часу – шкіл та садочків. Найкращим та найоптимальнішим для цього способом є системи охоронного відеоспостереження. Відтак, портал «Рівне.Медіа» з’ясував, наскільки на часі є встановлення відеокамер у навчальних закладах Рівного і що для цього потрібно.

Безпека, дисципліна, захист

Вже не перший рік у Рівному піднімають питання безпеки у навчальних закладах. На зміну сторожам і охоронцям, ефективність роботи яких задовільняла далеко не всіх, прийшли сучасні технології – GPS-годинники, тривожні кнопки та камери відеоспостереження. І якщо GPS-годинник для своєї дитини нині може дозволити собі далеко не кожен, то встановлення систем відеонагляду для школи чи садочка стає вимогою сучасності.

Зазначимо, що камери відеонагляду є не лише заходом безпеки. Вони також дисциплінують учнів та вчителів, попереджують злочинність та мінімізують потрапляння сторонніх людей до навчального закладу. Крім цього, вони дозволяють боротися з поширенням наркотиків, сигарет і алкоголю серед дітей. А це - дійсно важливий ефект.

Встановлення відеокамер в школах та садочках – це розповсюджена практика в США, Великій Британії, скандинавських країнах. В Україні поки можна казати лише про окремі випадки застосування відеонагляду в закладах освіти.

Яка ситуація у Рівному?

Досі камери спостереження у навчальних закладах встановлювали виключно за ініціативи батьків та, відповідно, за їхні кошти. Та задоволення це не з дешевих. Відтак, на сьогоднішній день лише 4 школи Рівного можуть похизуватися системами відеонагляду, а саме: ЗОШ №1 імені Короленка, НВК №12, ЗОШ №13 та НВК №14. До слова, і працівники цих шкіл, і батьки дітей, які відвідують ці заклади, одноголосно відзначають позитив від таких камер. Вони кажуть, що це не лише потрібно і зручно, але й часто стає у нагоді, коли відбуваються дрібні крадіжки, сварки між учнями та навіть бійки.

Зрештою, чим далі, тим все більше батьків розуміють необхідність встановлення камер відеонагляду у навчальних закладах міста. Так само більшість з них вважає, що займатися цим повинні не батьки, а міська влада, адже безпека дітей у державних та комунальних школах та садочках – це прерогатива міста. Саме тому останнім часом дуже багато батьків звертаються в міське управління освіти з цим питанням, каже його заступниця Катерина Сичик, та наполягають на встановленні охоронних систем відеоспостереження в закладах освіти для дітей.

Катерина Сичик, фото - OGO

- Зараз у нас іде дуже активне обговорення щодо встановлення відеокамер спостереження у школах та садочках. Батьки наполягають на тому, щоб це зробити задля безпеки дітей. А деякі батьки навіть виявляють бажання встановити камери не лише зовнішнього спостереження, а й внутрішнього - у певних групах. Це можливо лише за їх письмової згоди, - зазначає заступник міського управління освіти Катерина Сичик.

Позитив від встановлення камер відеоспостереження відзначають також і психологи. Вони кажуть, що це змушує зловмисників двічі подумати перш, ніж щось скоїти на території школи чи садочка. Крім того, вони виконують превентивну функцію.

- Школа – це місце, де діти не тільки отримують знання, а й здобувають досвід перших серйозних конфліктних та стресових ситуацій. Тому камери тут можуть дуже допомогти. Коли батьки можуть переглянути, як вела себе дитина, це дає й більше дисципліни і для педагогів. Захищений педагог - захищений учень. Тим паче, коли нині часто виникають ситуації, у яких потрібно захищати педагогів від дітей, а дітей від педагогів. Тому це дуже добре, аби відеоспостереження стало звичною річчю для всіх навчальних закладів, - кажуть психологи.

Як це функціонує?

Система відеоспостереження складається з певної кількості відеокамер, записуючого пристрою відеореєстратора та монітора. Перегляд відеоподій ведеться співробітником охорони за допомогою монітора. Дані відеокамер записуються відеореєстратором, що зберігає відеоархів певний період часу (зазвичай, не менше 2-х тижнів).

Охоронне відеоспостереження для навчальних закладів може бути як внутрішнім, так і зовнішнім. Система відеонагляду у школах та садочках може складатися зі спостереження за коридорами і кабінетами, за відкритою територією школи, стадіонами та внутрішніми двориками, за входами і прилеглою територією.

Залежно від розмірів школи, система відеоспостереження включає в себе 4, 8 або 16 камер, які встановлюють поблизу входів або місць, де збираються діти під час перерв, прогулянок та перед заняттями - у холах, коридорах, їдальні тощо. Втім, фахівці кажуть, що встановлення лише самих камер відеонагляду недостатньо. На їх думку, важливо встановлювати саме смарт-системи відеоаналітики, які будуть не просто записувати відео, а збирати і аналізувати відеозображення, що є набагато важливішим:

- Якщо встановлена проста камера спостереження без відеоаналітики, то у разі потреби ми мусимо переглядати усі години відеозапису, щоб знайти потрібне місце чи людину. Якщо ж є відеоаналітика, то вона сама ідентифікує усі обличчя, зберігає скріншоти усіх зафіксованих облич, робить підрахунок кількості тих, хто зайшов і хто вийшов. Також там можна виставляти так звані зони вторгнення, наприклад, якийсь коридор чи хол, і якщо хтось рухається по ньому під час уроку, то воно одразу б’є тривогу на пульт відеоспостереження до охоронця, який вже дивиться, чи це дитина прогулює, чи просто вийшла в туалет, чи це взагалі якась стороння людина ходить, - підкреслює Андрій Петренко, фахівець з технічної безпеки та директор ТОВ «Ель Рої», що займається встановленням систем відеоспостереження у Рівному.

Андрій Петренко, фото - Фейсбук

Він додає, що у відеоаналітиці можна навіть задати якийсь певний період часу, який потрібно відстежити, і програма видасть фотографії усіх людей, які заходили до закладу. Відтак, одразу можна визначити, чи це стороння людина була, чи своя.

- Це набагато спрощує і скорочує процес встановлення особистості, оскільки у вас вже є чітке фото людини, тож не потрібно складати жодних фотороботів потім. Тим паче, програма має прив’язку до системи Google, яка допомагає ідентифікувати особистість людини по збереженому з камери спостереження фото – наприклад, його ім’я, вік, місце роботи, сторінки у соцмережах тощо – ту інформацію, яка є в інтернеті, - пояснює Андрій Петренко.

Як бути?

Фахівці зазначають, що для безпроблемного встановлення відеоспостереження у державних закладах освіти необхідна спеціальна державна або муніципальна програма і фінансування з бюджету.

- Найкращим варіантом для цього було б написання і затвердження на місцевому рівні спеціальної міської програми під це, наприклад, під назвою «Безпечна освіта». І найкраще це реалізовувати поквартально, поступово, а не за раз усі заклади. Тоді якість виконання значно вища і контроль за виконанням кращий. Спочатку – найбільші або найскладніші в дисциплінарному плані школи і садочки, потім усі інші, - каже Андрій Петренко.

За словами начальника міського управління освіти Василя Харковця, нині управління освіти не має фінансової змоги встановлювати системи відеоспостереження у закладах освіти за свій кошт.

Василь Харковець, фото - 4 влада

- Процедура дуже прозора. Якщо батьки вирішили встановити камери відеоспостереження у школі чи садочку, вони погоджують це з завідувачем чи директором і за власні кошти це роблять. Тоді бухгалтерія закладу або, за її відсутності, фінансовий відділ управління освіти оформлює це як спонсорську допомогу від батьків, - пояснює Василь Харковець.

Також є хоч ефемерна, але ймовірність вирішити це питання через сесію міської ради. Для цього завідувач садочка має подати на міську раду клопотання з проханням від батьків виділити кошти на ці потреби з міського бюджету. Тоді після дотримання усіх бюрократичних процедур це питання виноситься на сесію міської ради, де вже наші міські депутати будуть вирішувати, наскільки доцільним є виділення саме для вашого закладу коштів на відеонагляд і чи це взагалі робити.

А поки немає чіткого регулювання цього питання з боку держави і міста, батькам, вочевидь, доведеться убезпечувати своїх дітей за рахунок власного гаманця.

Ціна питання

За підрахунками фахівців з технічної безпеки, у Рівному встановлення систем відеоспостереження з відеоаналітикою «під ключ» для одного садочка чи однієї школи обійдеться в середньому в близько 100 тисяч гривень. Ця сума, окрім усього, враховує 8 камер відеонагляду, які можуть бути розташовані у їдальні, холі, коридорах, входах-виходах з закладів тощо.


Можливо, у батьків Рівного скоро і справді з’явитися можливість встановлювати відеоспостереження у навчальних закладах за кошти міського бюджету. А наразі це питання просто активно обговорюється. Чи призведуть ці розмови до якогось позитивного результату – покаже час, а поки ті, хто хоче встановити системи безпеки у закладах, де навчаються їхні діти, змушені робити це власним коштом. Якщо ж міська влада таки вирішить долучитися до забезпечення безпеки маленьких рівнян у школах та садочках, то це точно буде позитивом для усіх. Втім, усе залежатиме також і від того, як саме його впроваджуватимуть в життя.

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також