Україна ризикує опинитись у трійці країн Європи з найскладнішою епідемічною ситуацією

Вже наступного тижня Україна може увійти до трійки країн Європи з найбільш складною ситуацією з поширення коронавірусної хвороби. Такий прогноз озвучили експерти Київської школи економіки.

Про це повідомив народний депутат Михайло Радуцький.

Темпи поширення епідемії незмінно лишаються вкрай високими. Кількість активних хворих у нашій країні за останні два тижні збільшилась на 30% і наразі складає понад 360 тис. осіб.

Найгірша епідеміологічна ситуація (14-денна динаміка інцидентності) у Сумській, Черкаській, Чернігівській, Запорізькій і Київській областях. В Сумській області захворіло більше ніж піввідсотка населення.

Але є й позитивні новини. Зменшилось навантаження на медичні заклади, відведені під лікування хворих на СOVID-19. Додано майже 3 тисячі нових ліжок, зменшилась кількість критично заповнених та перевантажених лікарень. Медичних закладів, які можуть приймати пацієнтів, вперше стало більше, ніж заповнених. Загалом рівень зайнятості місць у лікарнях по країні становить менше 50%. Найбільший рівень завантаженості у Полтавській області (71,5%), найменший у Херсонський (19%). 

Питання – які подальші кроки має вжити український уряд? Чи запроваджувати локдаун, не чекаючи подальшого погіршення ситуації? Експерти Київської школи економіки розглядають два сценарії. Якщо спрацьовує карантин вихідного дня – критична завантаженість ліжок буде досягнута лише наприкінці січня. В такому випадку у нас є запас часу для прийняття рішень щодо посилення карантину. Другий сценарій - епідемія поширюються незмінними темпами, незважаючи на карантин вихідного дня. В такому разі проблеми можуть початись вже в 20-их числах грудня.

"Наскільки ефективним виявився карантин вихідного дня, стане зрозумілим за тиждень. За цей час, на мою думку, парламент повинен встигнути розглянути ініціативи Президента, спрямовані на підтримку бізнесу та населення. Підготувавшись таким чином до будь-якого сценарію подальшого розвитку подій", - зазначив пан Радуцький.

 

Читайте також