В інтернатах Рівненщини - 3610 дітей: лише 2% перебувають на повному державному забезпеченні

Наступні 9 років на Рівненщині впроваджуватимуть Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Її завданням є перехід від перебування дітей в інтернатах до виховання їх у сім’ях - деінституціалізація. Аби намітити покроковий план реалізації І-го етапу Стратегії - підготовчого, в Рівненській ОДА працювала робоча група. На захід запросили представників ОТГ та районів.

«Безпека і благополуччя дитини є пріоритетом, а сім’я є найкращим середовищем для її виховання та розвитку. А якщо є проблема, то, в першу чергу, повинна допомагати громада», - зазначила заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Нагадаємо, в Рівненській області функціонує 26 інтернатів різного спрямування: 2 - соціального, 21 - освітнього та 3 – галузі охорони здоров’я. В них виховується 3610 дітей. З них лише 2% дітей-сиріт, які перебувають на повному державному забезпеченні.

За словами начальника служби у справах дітей ОДА Віктора Марчука, першочергово необхідно детально проаналізувати кожний заклад. Які конкретно послуги потрібні кожній дитині. Адже саме можливість надання послуг в громаді - освітніх, медичних, соціальних або реабілітаційних, і є умовою для того, щоб діти не потрапляли до інтернатів.

Тому завданням Стратегії є розвиток ефективної і спроможної системи підтримки виховання дітей в сім’ї. А для тих, які залишаються без піклування батьків, забезпечення якісного альтернативного догляду.
Як повідомив начальник управління освіти і науки ОДА Григорій Таргонський, на Рівненщині планується створити 36 інклюзивно-ресурсних центрів, що, зокрема, покращить надання освітніх послуг за місцем проживання.

Крім того, Світлана Богатирчук-Кривко відзначила, що у 2019 році після виконання підготовчого етапу з державного та обласного бюджетів будуть виділятися кошти на реалізацію Стратегії. 

Читайте також