Вакцинація у Рівному: які штами грипу прогнозують та чи можна вже робити щеплення?

фото ілюстративне

Всесвітня організація охорони здоров’я передбачила функціонування трьох штамів грипу в Україні: тип А (Мічіган), тип А (Сінгапур) та тип Б (Колорадо). Перший штам раніше був відомий як H1N1, що в 2009 році став причиною спалаху свинячого грипу.

На ці типи грипу вже розроблена відповідна вакцина, повідомив начальник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів. Він зазначив, що рівняни зможуть вакцинуватися вже з понеділка.

«У нас вкрай низький відсоток вакцинування по грипу. Минулого епідсезону 676 було вакциновано, в тому числі 236 медпрацівників. Вакцинація – це відповідальність кожної людини перед собою, особливо роботодавців перед своїми працівниками. Нехитра математика дозволить дійти до того, що вакцина 200-300 грн буде коштувати, а перебування працівника на лікарняному буде обходитись значно дорожче. Тому закликаю вакцинуватися – це буде дешевше в будь-якому випадку,» - розповів Віктор Іськів.

Наразі до аптек Рівного вже завезли корейську вакцину «ДжіСі Флю». Вартість ампули становить 230 грн.

Фото - Віктор Мороз

«Це трьохвалентна вакцина, в склад якої включені 3 штами вірусів грипу, які будуть актуальними в поточному епідсезоні. Вартість однієї дози 230 грн. Купити вакцину можна в аптеці № 1 «Рівнефармація» (м. Рівне, майдан Незалежності, 3),” – повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз.

Зазначимо, що працівники, які на роботі щодня контактують із великою кількістю людей, належать до так званої професійної групи ризику. МОЗ зазначає, що у вчителів, вихователів, медпрацівників, водіїв, кондукторів, продавців та тих, хто працює в багатолюдних місцях немає можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу, серед яких - вакцинація.

До слова, Віктор Іськів, Віктор Мороз та лікар міської дитячої лікарні Юрій Денисенко.

Читайте також