Вчені з Нідерландів виявили антитіло, яке блокує коронавірус

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Науковці в Нідерландах знайшли антитіло до коронавірусу COVID-19.

Про це пише ZAXID.NET.

Нідерландські дослідники з наукового медичного центру «Ерасмус» спільно з науковцями Утрехтського університету опублікували дослідження, в якому описали перше наявне антитіло, здатне блокувати коронавірус Covid-19, а, у разі зараження, допомогти у виявленні хвороби. Дослідження було опубліковано у науково-популярному журналі BioRxiv.

«Ми опублікували статтю про антитіло, яке ми вже виділяли до нинішньої пандемії і яке перехресно реагувало з різними коронавірусами. Антитіло перешкоджає зараженню вірусом та може також допомогти у виявленні вірусу», – розповів керівник групи науковців Франк Гросвельд.

Він додав, що це перше антитіло, яке блокує інфекцію, і є велика ймовірність, що воно також буде використано у виготовленні ліків, які надійдуть у продаж.

Прототип антитіла був розроблений ще до спалаху коронавірусу, а за останні місяці тільки вдосконалювався. Але перш ніж його можна буде продавати, антитіло має пройти широку фазу доопрацювання та тестування. Антитіло ще на людях не тестувалося -  для цього науковцям знадобиться кілька місяців.

Говорячи про розробку вакцини від коронавірусу, нідерландські вчені зауважили, що на її розробку піде два роки.

«Вакцина зазвичай складається з білка, який походить від вірусу або від мертвого вірусу. Якщо ви введете трохи цього вірусу у людей чи тварин, вони вироблять антитіла проти нього. Це створює так звані осередки пам’яті, які пам’ятають те, що вони бачили раніше. Якщо вірус намагається проникнути в організм, ці клітини пам’яті можуть швидко реагувати на нього і відмовлятися від вірусу. Антитіло діє як ліки, але пацієнт не виробляє антитіла сам. Якщо ви введете препарат, він діятиме кілька тижнів. Цього достатньо для одужання, але, ймовірно, не для збереження вірусу назавжди. Краще, якщо у пацієнта буде вироблений власний імунітет », – наголосили нідерландські фахівці.

Читайте також