Вдарив сокирою та прикопав на городі: мешканця Рівненщини таки посадять на майже 10 років за такі дії

Суд апеляційної інстанції залишив апеляційну скаргу захисника 41-річного Сергія Д., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 15 та частиною 1 статті 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України, без задоволення. Чоловік, який завдав 60-річній матері кілька ударів сокирою і лопатою, після чого присипав жінку землею на городі, за ґратами проведе 9 років та 6 місяців.

Прикрий інцидент трапився торік 11 квітня у Володимирці. Безробітний 40-річний Сергій проживав з матір’ю. Обоє зловживали алкоголем. Тому той фатальний ранок у родичів розпочався як завжди — з розпивання оковитої. Близько 13-ї між ними виникла сварка. Уже пізніше з’ясувалося, що конфлікти в родині траплялися часто.

Цього разу Сергій схопив сокиру у вдарив матір, яка взялася докоряти йому за невиконану роботу у господарстві, по голові. Оскільки ж та захистилася рукою, наніс ще один удар, після чого пішов на город. Там його через деякий час знайшла скривавлена жінка, яка продовжила сварку з сином, за що й отримала ще й лопатою по шиї, після чого знепритомніла.

Сергій прикопав матір на городі. Свідками цього стали найближчі сусіди, які й повідомили працівників поліції і медиків.

Правоохоронці, які прибули на місце події, застали Сергія у будинку. Він саме вимивав підлогу від крові. Лікарі ж діагностували у потерпілої політравму, множинні рубані рани, відкриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, рубану рану шиї з відривом гортані глотки від трахеї, рубану рану кисті, множинні забійні гематоми грудної клітки, травматичний шок. Життя жінці лікарі врятували, однак стан її здоров’я відтоді значно погіршився.

4 грудня 2017 року Володимирецький районний суд проголосив вирок у цьому кримінальному провадженні. Сергія визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 та ч.1 ст. 115 КК України й призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років 6 місяців. Також суд задовольнив цивільний позов потерпілої. Обвинуваченому доведеться відшкодувати їй   19 тисяч майнової шкоди та 70 тисяч — моральної.

Не погодившись з вироком суду першої інстанції, захисник обвинуваченого оскаржив його в апеляційному порядку. У ході судового розгляду він переконував суд у необхідності змінити вирок Володимирецького районного суду в частині призначеного покарання та, застосувавши статтю 69 КК України, призначити покарання — 5 років позбавлення волі. Прокурор прокуратури заперечував проти задоволення вимог апеляційної скарги.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Рівненської області, заслухавши доводи сторін, взявши до уваги обставини вчинення особливо тяжкого злочину, у задоволенні апеляційної скарги відмовила. Відтак Сергій наступні 9 років відбуватиме покарання у в’язниці.

 

Сергій Єремейчук,

суддя-спікер Апеляційного суду

Рівненської області

Читайте також