«Верес-Рівне»: перезавантаження, або Як працюватиме у новому сезоні новий-старий клуб?

Вчора у Рівному відбулася прес-конференція народного футбольного клубу «Верес-Рівне», на якій представили його нових головного тренера Володимира Гоменюка і спортивного директора Ореста Баля.

- За цей період ми досить багато розглядали тренерів, ми досить багато відфільтрували тренерів. В нас було попереднє голосування за двох, але це не означає, що ми розглядали лише їх двох. Нас цікавив не лише тренер, який досягне результату, а який буде досягати результатів правильними методами і правильним шляхом. Нам потрібен тренер, який буде відкритий до вболівальників, відкритий до інформації. І ми такого знайшли, - сказав генеральний директор «Вереса» Євген Донцов.

Контракт керівництво клубу з Володимиром Гоменюком підписало на рік з можливістю пролонгації ще на рік.

- Переговори щодо мого тренерства йшли не так просто, трошки я десь сумнівався, і ми не могли ніяк домовитись декілька днів. Та основне, що мене підштовхнуло погодитися, - це те, що «Верес» буде грати чесно. Тому що всі знають, скільки зараз бруду в українському футболі. А для мене головне – це щоб була чесність у відносинах, чесність між гравцями, між тренерами. Я починав свою гральну кар’єру тут, у Рівному, тут і тепер тренуватиму футболістів. Так, очевидно, стали зірки. Але я впевнений в своїх силах, що нам все вдасться, - зазначив головний тренер НФК «Верес-Рівне» Володимир Гоменюк.

Крім цього, Євген Донцов висловив радість з того, що клубові вдалося  заполучити ще одного професіонала в тренерський штаб в якості спортивного директора - Ореста Баля.

- Орест - досить відомий у футбольних колах України, відкрив дуже багато футболістів, дав їм дорогу в професійний футбол. Тепер він відповідатиме і за підбір футболістів «Вереса». Перевагою є те, що він досконало знає Рівненську область і всіх наших потенційних зірочок, - підкреслив гендиректор клубу.

З ним також підписано контракт на рік з можливістю пролонгації.

- Ця пропозиція мені надійшла буквально три тижні тому. Я погодився, бо «Верес» мені небайдужий. Адже я свого часу грав за «Верес», потім був його тренером і його начальником. Та й сам я себе вважаю рівнянином, хоча родом зі Львова. Погодився також на пропозицію, бо бачу, що в нас є в Україні талановита молодь, яку треба залучати до рівненського футболу, - зазначив спортивний директор «Вереса» Орест Баль.

Після офіційної частини керівництво рівненського футбольного клубу розповіло про найближчі плани клубу, його фінансування, місце тренування та домашніх ігор «Вереса», набір команди, основних суперників тощо.

Відтак, генеральний директор Євген Донцов зазначив, що оновлений «Верес» – це новий початок з хорошим досвідом.

- Ми починаємо все майже з початку, майже з нуля. В нас вже є певна історія і набутий досвід. Тож тепер ми можемо з вами нарешті почати будувати цеглинка за цеглинкою новий клуб, який буде продовжувати своє існування, незважаючи ні на що і зважаючи на пройдені помилки. Думаю, що нас чекає дуже цікавий чемпіонат. Це – наш новий старт. І зараз ми точно можемо сказати, що наш клуб буде найвеселішим, найвідкритішим і найцікавішим, який може бути в Україні, - пообіцяв Євген Донцов.

Також він повідомив, що у ФФУ для «Вереса» зробили виняток, дозволивши йому грати у Другій Лізі чемпіонату України, незважаючи на юридичні невідповідності у документах.

- Є закон України «Про професійний спорт». Він регулює, що Громадська спілка не може представляти клуб у ПФЛ. Мені це абсурдним здається, але маємо те, що маємо. Втім, на один сезон нам дали таке право як виняток з умовою, що на другий сезон ми зробимо нове ТзОВ. Зараз в нас є ТзОВ «Народний клуб «Верес-Рівне», де я є генеральним директором, де в нас немає президента і немає інших підписантів. І ця ТзОВ повністю на 100% належить громадській спілці – всім нам. На 100%! Наша громадська спілка – це всі ті тисячі рівнян, які є співвласниками клубу. Це – наша основна структура, - наголосив Євген Донцов.

Крім цього, генеральний директор повідомив, що вже скоро клуб планує провести Загальні збори усіх членів, на які запрошує абсолютно усіх, хто є співвласником клубу, аби обговорити усе, що накипіло і що цікавить:

- Основним органом управління у нас будуть Загальні збори, які проходитимуть раз у рік. Вони скоро будуть, і я прошу всіх членів клубу прийти, а не щоб лише 200 чоловік зібралося. Бо ми маємо захищати свій голос, свою ідею, свій план розвитку. Якщо вам не подобається наш менеджмент, ви повинні дати нам свою альтернативу і відповідати за неї. Між загальними зборами клубом керує його керівництво, яке ви вибрали і яке має від вас квоту довіри. Ми маємо розуміти, чим відрізняється демократія від колгоспу. Я одразу кажу, що я не буду реагувати на кожен комент у фейсбуці, бо хтось так вважає. Щось ми слухаємо, а щось ні. Не подобається – є загальні збори, де ми можемо звільнити і змінити керівництво, наприклад, - підкреслив Донцов.

Також присутнім розповіли, як зараз відбуватиметься фінансування «Вереса» і звідки йтимуть кошти:

- Зараз «Верес» вчиться жити і функціонувати за тими ресурсами, які ми заробляємо. Так, в нас була гарна казка, і ми вдячні за неї нашим партнерам, але давайте будемо відвертими: ця казка могла завершитися сьогодні, вона могла завершитися через рік або через 5 років. Тому зараз ми маємо можливість побудувати такий клуб, який не буде залежати ні від Хахльова, ні від Донцова, ні від Біланчука чи ще когось. Щодо фінансів – ми працюємо, в нас є ще час, є спонсори, які залишилися і які повернулися - це буде тема окремої прес-конференції. Точно можу сказати, що будуть повністю перероблені спонсорські пакети. Якщо ми раніше збирали зі спонсорів велику суму грошей, але їх було мало, то зараз в нас буде стратегія, де спонсорські внески будуть менші, які будуть посильні нормальному середньому бізнесу, але таким чином спонсорів буде більше. Тому запрошуємо бізнесменів до співпраці!, - додав гендиректор «Вереса».

Крім цього, у клубі повідомили, що гравці «Вереса» будуть жити і тренуватися в Рівному, а гратимуть 90% домашніх матчів у Млинові, адже там є хороший стадіон, який відповідає вимогам ПФЛ. Таких майданчиків на Рівненщині наразі лише два - інший розташований у Вараші. Тому не виключено, що якусь частину матчів проведуть і там.

Щодо самої команди, то наразі керівництво клубу лише розпочинає перемовини з потенційними футболістами, але час їх піджимає, адже до початку сезону залишилося лише трохи більше місяця. Впродовж цього часу тренер і спортивний директор мають не лише зібрати команду, а й «зіграти» її разом.

- Сказати, що ми можемо сформувати скелет команди суто з рівненських хлопців, я не можу, бо в нас хороших футболістів дуже мало, на жаль. Але в Україні є дуже талановита молодь, яку можна залучати до клубу і дати їм дорогу у великий футбол. Але найбільша проблема на сьогодні – це дуже мало часу в нас залишилося, щоб сформувати таку команду, яку ми хочемо, - зазначив спортивний директор Орест Баль.

Гендиректор клубу Євген Донцов також підкреслив, що під час набору команди рівнянам не буде надаватися перевага лише через місце проживання:

- Ніхто не буде давати місце в складі «Вереса» лише за пропискою, але якщо на Рівненщині знайдуться талановиті гравці з характером, то, звісно, що ми будемо їх підписувати.

Також Донцов розповів і про найближчі плани клубу:

- Зараз ми починаємо збирати гравців. 27 червня мають відбутися збори в ПФЛ, на яких буде оголошено формат Ліги, яка, скоріш за все, знову буде поділена на дві зони. І у нас - чудова зона, де є Чернівці, Ужгород, Стрий, Хмельницький, Тернопіль, Вінниця, Калуш, Житомир. Тому буде дуже цікаво. Клуб буде знову організовувати виїзди на матчі для вболівальників. 17 липня стартуємо з Кубка України, а вже за тиждень після цього розпочнеться чемпіонат України.

Головний тренер команди наостанок зазначив, що основну ставку наразі робить саме на чемпіонат, а не на Кубок, втім, поки не може визначити для рівнян якогось основного суперника:

- Зараз мені важко сказати, кого я вважаю найбільшим конкурентом, бо команди зібрані більш-менш рівні. Все буде залежати від того, хто як краще підготується.

Читайте також