Верховна Рада ввела надзвичайні заходи через коронавірус: штрафи та ув`язнення

Фото - УНІАН

Верховна рада ввела відповідальність для порушників правил карантину, передбачила додаткові виплати медикам та звільнила від ПДВ лікарські товари.

Про це повідомляє «ВВС NEWS Україна».

Адміністративна та кримінальна відповідальність

Парламент доповнив кодекс про адміністративні правопорушення положенням, яке передбачає відповідальність за порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм.

Розмір штрафу для громадян – від 17 тис. до 34 тис. гривень, для посадових осіб – від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Також, Рада посилила відповідальність за порушення санітарних норм та правил у Кримінальному кодексі України. Якщо порушення привело до поширення захворювання, то за це передбачено штраф від 17 тис. до 51 тис. гривень (раніше 1700 гривень). Крім того, ця стаття передбачає позбавлення волі на строк до 3 років.

Якщо дії правопорушника спричинили смерть постраждалих чи тяжкі наслідки, то йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Нововведення у системі закупівлі та оподаткування медичних засобів

Тимчасово закупівля товарів та обладнання для боротьби із коронавірусом буде проводитись без застосування процедур, передбачених законом «Про публічні закупівлі». При купівлі таких товарів буде проводитись повна передоплата (100% ціни). Кабмін контролюватиме ціни на дані товари. Ліки та медичне обладнання звільнять від ПДВ та ввізного мита.

Крім того, Верховна Рада надала право власникам змінювати режим роботи підприємств та закладів, щоб працівники мали змогу працювати з дому.

Медпрацівники та особи, причетні до ліквідації коронавірусу, отримають додаткові доплати до зарплати у розмірі до 200%.

Читайте також