Відомі імена загиблих і постраждалих військових внаслідок вибуху на Рівненському полігоні: триває розслідування

фото ілюстративне / УНІАН

На військовому полігоні в Рівненській області сьогодні вранці близько 5:45 год. під час під час виконання навчально-бойових завдань загинуло три військовослужбовці, ще дев'ятеро поранено внаслідок розриву міномету. 

Українські військовослужбовці назвали імена бійців, які загинули. Усі вони - мешканці Закарпаття. Один з них - 40-річний капітан Тихоновський Валерій Тимофійович, командир мінометної батареї військової частини А1778. Інші двоє - солдати: 22-річний Власов Дмитро Олегович, старший навідник міномету військової частини А1778, та 43-річний Пишкар Юрій Юрійович, майстер-номер обслуги першого мінометного взводу військової частини А1778.

Також вогнепальні поранення отримали старший лейтенант Продун В.В., лейтенант Зеньков М.О., старші солдати Малихін С.Ю., Шкробак Ю.І., Волохов Г.В., Федорко Е.Р., старший матрос Какулій Д.С., солдати Гойс А.А. та Гецман О.О.

Усіх поранених госпіталізували до Рівненського війського госпіталю, втім, стан трьох з них погіршився, а тому їх терміново гелікоптером переправили до Львівського шпиталю.

Військові розглядають дві версії причин цього смертельного інциденту: проблеми з технікою і людський фактор.

«Найголовніше, щоб зараз нікому з поранених не стало гірше. Шкода, що хлопці загинули на мирній території під час навчань, але, на жаль, таке трапляється. Причини встановлює комісія. Це можуть бути і проблеми з технікою, і людський фактор », - повідомив прес-офіцер Сухопутних військ Іван Ареф'єв.

Проте в оперативному командуванні "Захід" кажуть схиляються швидше до несправності міномета.

"Це були всі досдідчені військовослужбовці, які мають довід ведення дій, тому про людський фактор тяжко говорити", - сказав командувач військ ОК «Захід» Олександр Павлюк. 

Зараз бригадні тактичні навчання припинені. На місце події виїхала оперативна група на чолі із заступником Міністра оборони України та відповідальними за проведення розслідування особами.

Втім, нещодавно видання Страна опублікувало довідку Міністерства оборони, у якій йдеться про те, що прокурором військової прокуратури Рівненського гарнізону в ЕРДСУ внесено кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 414 "Порушення правил поводження зі зброєю".

Це підвердили і у військовій прокуратурі:

"За даним фактом військова прокуратура Рівненського гарнізону розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення про порушення правил техніки безпеки поводження зі зброєю та боєприпасами, що спричинило загибель кількох осіб чи інші тяжкі наслідки", - зазначив військовий прокурор Рівненського гарнізону Західного регіону України  Юрій Табака.

Наразі міномет відправили на експертизу, яка повинна встановити, чи дійсно він був несправним та чи міг він таки призвести до трагедії.

Читайте також