Відставка спрута: як звільнятимуть керівника Рівненщини

Останній похід юриста

Дві неділі тому в Рівному відкривали оновлене приміщення Господарського суду. Подивитися, на що пішли 12 мільйонів гривень, з`їхалася вся судова еліта як нашої області, так і сусідньої. Дорогі автівки та пафос, із яким демонстрували під час екскурсії реконструйовану будівлю, просто зашкалював. На урочистостях Рівненську ОДА представляв перший заступник Юрій Приварський. Феміда жартувала, що чиновник з їхнього кола, бо раніше він теж із сумкою ходив по судах.

- Просто зараз Юрій Юрійович, наче військовий, перебуває у “юридичному запасі”, - прохопився тоді член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Павло Луцюк.

Але ніхто навіть не здогадувався, що цей публічний вихід в люди буде для першого заступника останнім. Бо над ним уже давно згущалися хмари.

Тіньовий керівник

Якщо ви думаєте, що перший заступник “губернатора” Юрій Приварський абсолютно підконтрольна особа в адміністрації, то ви серйозно помиляєтесь. Можливо, спочатку так і було. Адже теперішній високий пост йому подарували гарні зв`язки. Після Революції Гідності його кандидатуру для тоді ще нардепа від “УДАРу” Віталія Чугуннікова порекомендував головний фіскал області Дмитро Зайцев. Тоді цю людину екс-нардеп успішно пролобіював у Рівному.

Пізніше Віталій Чугунніков змінив на посту голови Рівненської ОДА «свободівця» Сергія Рибачка. Зайнявши найпишніший кабінет в обласній адміністрації, він звалив усю рутинну роботу на свого першого заступника, а сам дистанційно керував Рівненщиною. Так Юрій Приварський став головною особою в області. Йому підпорядковувались “найжирніші” департаменти: ЖКГ, архітектури і будівництва, управління екології та надзвичайних ситуацій. Щороку через них проходили мільйони гривень, а на Юрія Приварського почала падати корупційна тінь. Особливо це стосувалося тендерів на будівництво, що раз по раз вигравали компанії, ниточки від яких вказували на першого заступника. Раніше ми навіть писали розслідування, як низка компаній умудрилася проскочити повз систему “Prozorro”.

Роковий конфлікт

Тоді й з`явилися перші тріщини у відносинах Юрія Приварського та радника голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Це сталося через конфлікт інтересів. Адже Муляренко, будучи у свиті “губернатора”, намагався впливати на кадрові призначення у районах. Однак не завжди міг це зробити, бо на п`ятки йому наступав Приварський, який уже тоді фактично керував Рівненщиною. З плином часу Віталію Чугуннікову набридла посада голови Рівненської ОДА, яка віддаляла його від політичних процесів, що відбувалися у Києві. Тому він подарував своє крісло другу, переконавши столицю, що Льоша (саме так він його називає — прим.ред.) не підведе. Однак, отримавши владу, Муляренко не поспішав розпрощатися із Юрієм Приварським. Адже рівненський бізнесмен розумів, що він не зможе керувати без досвідченого заступника. В його тіні він спокійно чекав та набирався досвіду.

До того ж, це був серйозний репутаційний захист. Бо після тендерних скандалів громадськість була переконана, що Юрій Приварський — зло. Тому поки весь бруд летів у першого заступника, а молодий та амбіційний керівник Рівненської ОДА виходив сухим із води.

Але такий симбіоз працював до того часу, поки Олексію Муляренку не почали “капати” на Юрія Приварського. Говорять, наче, Приварський сказав дуже серйозним людям із бізнесу, що він на Рівненщині бос. Тому, якщо хочуть щось вирішити, то їм потрібно звертатися особисто до нього.

Саме в той час розгорається конфлікт в Адміністрації Президента між головою Ігорем Райніним і його заступником Віталієм Ковальчуком. Останній має родинні зв`язки із Віталієм Чугунніковим. Колишній керівник обласного «УДАРу» деякий період постійно супроводжував нового “губернатора” Олексія Муляренка під час робочих поїздок до Києва. Саме через це у столиці ніхто не вірив у самостійність Муляренка. Себто, по документах «править» один, а насправді областю управляє інший. Аргументи Києва були залізобетонні: Чугунніков приставив до Муляренка свою людину в особі першого заступника Юрія Приварського, через якого смикає за потрібні ниточки.

Порятунок – в новій посаді

До нас приїжджала перевірка, яка перевертала вверх дном Рівненську ОДА. Після чого спокійно поїхала, не оголосивши до цього дня жодних результатів. Тоді й почали з`являтися інформаційні вкиди, що нардеп від БПП Василь Яніцький скоро може очолити Рівненщину. Тому діяти потрібно було швидко. От тут і вибудували підступний план, як зробити із Олексія Муляренка самостійну політичну фігуру. Але для цього потрібно було звільнити Юрія Приварського, який подібно восьминогу впливав на всі процеси в області. Тому адміністрація оголошує конкурс на четвертого заступника. Ним дуже швидко стає депутат обласної ради Віталій Ундір. Законність його призначення ще й підтверджує суд. Половину справи зроблено. Залишилося зачекати, поки Приварський зробить помилку. І він її зробив.

На прохання Києва Олексій Муляренко погодив звільнення начальника Рівненського обласного управління водних ресурсів Сергія Васильєва. Після чого пішов на лікарняний вирішувати свої питання з Києвом. Тим часом Юрій Приварський, будучи в.о., оформив начальнику водних ресурсів лікарняний. Так його уже не зможуть звільнити. Пліткують, що Васильєв є другом першого заступника, а друзів у біді не лишать. «Губернатор» повертається, відстороняє свого першого заступника від обов’язків та призначає службову перевірку. Приварський, як справжній юрист, тікає на лікарняний. Але це йому не допоможе, бо жереб уже давно був кинутий. Муляренку тепер залишилося лише його правильно звільнити, аби не нарватися на судовий позов, що він неодмінно зробить. А посаду Приварського займе Віталій Ундір. Імовірно, що після звільнення першого заступника, в Рівненській ОДА скоротять одну посаду. І заступників знову стане три, як раніше.

Тому останні кадрові перестановки у владних кабінетах області свідчать, що Олексій Муляренко просто хотів прибрати до своїх рук всю повноту влади. Із столицею зараз теж порядок. Ніхто його не зачепить, принаймні, до осені. Саме на цей період пророкують пожвавлення політичного життя в Україні. До того часу він буде з усіх сил подавати себе, як самосійного політика, який в змозі керувати Рівненщиною. А всі його успіхи та невдачі відіб’ються на майбутніх виборах.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Головне фото - Україна кримінальна. В матеріалі використані фото порталу 4 влада.

Читайте також