Вже цього тижня у Рівному відкриють сучасний серцево-судинний центр

Уже цієї п’ятниці офіційно відкриють Рівненський серцево-судинний центр. Над ним працювали більше року. Як розповів керівник групи впровадження проекту Сергій Рибачок, усе проводилося відповідно до вимог Світового банку, а також згідно з правилами міжнародних організацій. В Україні така практика не дуже поширена, а тому не все було просто:

«Складні процедури закупівлі за проектом Світового банку, адже вони не дозволяють швидше проходити терміни. Крім того, підготовка приміщення, встановлення обладнання, отримання всіх відповідних дозволів та навчання персоналу».

«У нашій області вперше реалізується проект, який іде за правилами міжнародних організацій. Відповідно учасники ринку не тільки з нашої області, але й в Україні, вони погано знайомі з цими правилами. Адже всі звикли працювати за українськими правилами».

«Проблема заключається в тому, що той підхід, який застосований у проекту Світового банку на Рівненщині повністю новий  і для України теж малознайомий. Це лише перший етап, коли Україна вчиться працювати з міжнародними коштами, як працює весь світ».

Відтак, він зазначив, що учасники закупівлі дуже часто допускаються недоречних помилок,  після чого консультанти змушені  уточнювати інформацію за допомогою запитів.

Закупівля обладнання проходила блоками. Загалом було витрачено більше 1 мільйона доларів США.

Зважаючи на попередній досвід (у Рівненській обласній лікарні була агіографічна операційна, але ангіограм вийшов з ладу близько року тому), потік пацієнтів, які можуть потребувати послуг цього обладнання (агіографічної операційної), близько 500-700 осіб на рік. Тобто, це одна-дві операції щодня.

Медичний персонал, який працюватиме з цим обладнанням, пройшов спеціальну підготовку:

«Щодо персоналу, то в області є кваліфіковані лікарі, які вміють працювати з цими типами захворювань і знайомі з недоліками лікування. Вони пройшли додаткове навчання для роботи на цьому обладнанні. Адже кожен апарат відрізняється  функціоналом, управлінням. Лікарі освоювали саме цей», - додав Сергій Рибачок.

До слова, в Рівненській області проект реалізовується спільно декількома структурами: Рівненською ОДА (куратор проекту), управлінням охорони здоров’я та департаментом будівництва та архітектури області. 

«Надвичайно важливу роль в реалізації проекту відіграють і лікарі. Створено експертні групи, які працюють спільно з нами над розробкою технічних завдань, над пропозиціями. Це лікарі із обласної лікарні», - додав пан Рибачок.

Центр знаходиться в Рівненській обласній клінічній лікарні. Сама операційна - в хірургічному корпусі на першому поверсі.   Центр – збірна назва декількох відділень обласної лікарні:  відділення інтервенційної радіології, кардіології, серцево-судинної хірургії та ряд інших. 

Відтак, мешканці Рівненщини зможуть лікуватися на найсучаснішому обладнанні:

«Він унікальний тим, що  все обладнання повністю нове, фактично, найсучасніше обладнання, яке  дозволяє проводити досить складні операційні втручання і діагностичні процедури. В першу чергу вони спрямовані на лікування хвороб системи кровообігу, зокрема, інфарктів міокарда. На сьогоднішній день це найсучасніша технологія лікування інфаркту», - зазначив керівник групи впровадження Сергій Рибачок.

Читайте також