Як будівельникам Рівненщини дотримуватися гігієни на роботі?

Трудова діяльність будівельників зумовлена специфікою будівельного виробництва. Вона характеризується тим, що будівельні роботи  проводяться на відкритому повітрі, постійних робочих місць немає, праця зумовлена значним фізичним навантаженням.

Для виконання земляних робіт, особливо копання траншей і котлованів, використовують землекопальні та землекопально-траншейні механізми, зокрема екскаватори, бульдозери та інші машини, тому важливим аспектом є дотримання гігієни праці механізаторів, які обслуговують ці агрегати. 

Ще одним із небезпечних факторів є використання ручних віброущільнювачів бетону, що є джерелом вібрації та впливає на стан здоров’я бетонників.  

Основними несприятливими чинниками, що діють на організм робітників у кабінах будівельних машин є: шум, вібрація, запиленість і загазованість повітряного середовища.

Шум землекопальних машин за своїм характером широкосмуговий із переважанням звукової енергії в ділянці низьких і середніх частот. Температура повітря в кабінах машин може становити 45 °С, а температура огорож — до 50 °С. Серед забруднювачів повітряного середовища в кабінах переважають продукти згоряння палива, зокрема вуглецю оксид, азоту оксиди, вуглеводні.

На роботах, пов'язаних із внутрішнім оформленням будинку, що включають обладнання водогону, каналізації, оштукатурювання стін, укладання підлоги, встановлення рам, а також фарбування найбільшої дії несприятливих чинників зазнають штукатури. Це вимушене положення тіла, вплив цементного, гіпсового та інших видів пилу, бризок штукатурного розчину, який містить хлорні сполуки.
 Маляри зазнають дії лакофарбових матеріалів, до складу яких входять речовини, що утворюють плівки, пігменти, розчинники тощо.

Професійними захворюваннями будівельників вважають вібраційну хворобу, пневмоконіози, хвороби опорно-рухового апарату, ураження органа слуху, захворювання шкіри та отруєння.

Головні профілактичні заходи, спрямовані на оздоровлення праці будівельників, повинні охоплювати комплексну механізацію праці, санітарно-побутове забезпечення, використання індивідуальних засобів захисту та медико-профілактичні заходи. До індивідуальних засобів захисту належать респіратори, захисні мазі і протишуми. Медико-профілактичні заходи полягають в організації пересувних медпунктів, призначених для попередніх і періодичних медичних оглядів осіб, які зазнають дії несприятливих умов праці.

Це стосується робітників, котрі в процесі трудової діяльності мають контакт із пилом, що містить кварц, із пилом цементу, скла, азбесту, гашеного і негашеного вапна, а також осіб, які за видом своєї діяльності пов'язані із застосуванням фенолу і фенол-формальдегідних смол. Особливого значення набувають медичні огляди осіб, які систематично працюють в умовах високої температури та інтенсивного теплового випромінювання.

Читайте також