Як на Рівненщині урочисто відкривали "Культурний барбакан" (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Фото - Галини Данильчук / Фейсбук

Вчора, 16 вересня, на Рівненщині у місті Острозі відбулося урочисте відкриття оновленої Татарської вежі, де облаштували сучасний арт-простір і назвали його "Культурний барбакан". На велике свято до райцентру, окрім місцевих мешканців, з'їхалися гості з усієї області, а також завітали керівники міста та району.

Розпочалося свято з театралізованого дійства, під час якого князь Василь-Костянтин Острозький, якого зіграв Олександр Лозюк, зі свитою йшов вулицею Татарською до Татарської вежі. Біля брами барбакану стояли охоронці в кольчугах. Їм князь наказав відчинити замкнуті досі ворота:

"І нехай із відкриттям брами оживе дух культури і мистецтва!"

Коли ворота відчинили, одразу зазвучала музика, а всередині все наче ожило: заграла скрипалька, почав малювати художник, зарухався мім, затанцювали танцюристи - усе це символізувало оновлене мистецьке життя «Культурного барбакану».

Половина Татарської вежі була зруйнована, відтак, її вдалося відновити за допомогою спеціальних металевих конструкцій, тим самим підкреслюючи старовину і сучасність.

В урочистостях з нагоди відкриття унікального арт-простору взяли участь міський голова Острога Олександр Шикер, перший заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір та заступник голови РОДА Олександр Корнійчук.

Кожен з них виступив із вітальним словом. До слова, кожному з них вручили символічний ключ від Татарської вежі-барбакану.

- Тепер наше місто буде ще більш привабливим для туристичних обріїв не тільки Рівненщини, а й усієї великої України, – зазначив Олександр Шикер.

- Сьогодні найкращий день для того, щоб зрозуміти, що варто мріяти; найкращий день для того, щоб найзапекліший скептик зрозумів, що реалізація хорошої ідеї можлива, – додав Віталій Ундір.

- Колись здавалося, що із залишків Татарської вежі вже нічого не буде, а сьогодні ми бачимо відродження величної споруди – нову локацію, де будуть проводити різні масові культурні заходи. Це стане перлиною Рівненщини та туристичної України, – підсумував Олександр Корнійчук.

Також представники обласної влади вручили почесні грамоти тим, хто працював над відновленням Татарської вежі та без чиєї праці не відбулося б відкриття. Зокрема, відзнаки за сумлінну працю, високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у реалізацію проекту «Культурний барбакан» отримали ініціатори, куратори та реалізатори проекту Оксана Ситницька, Володимир Вітковський, Микола Урбан, Станіслав Олішевський, Володимир Варишнюк, Андрій Малюський, Григорій Аршинов, Ольга Лозюк та Анастасія Драчук.

Крім цього, автори проекту також вручили символічні ключі мешканцям Острога, які надзвичайно активно допомагали в ході його реалізації, зокрема архітектор-реставратор, депутат Острозької міської ради Григорій Аршинов, директор Острозького державного історико-культурного заповідника Сергій Кибкало та приватний підприємець і меценат Максим Жуковський.

Впродовж свята на території "Культурного барбакану" працювала ярмарка, а також були облаштовані спеціальні фотозони - Лавка достатку, прикрашена монетами, Лавка таланту та Князівський трон.

Крім цього, на усіх гостей чекала насичена концертна програма виступами популярних музичних колективів та перший фестиваль "Від бароко до року" з середньовічними танцями та бароковою музикою. Колориту надавала й сама локація, де проходила подія. Крім цього, присутніх потішили виступи відомого гурту «Піккардійська терція» та симфонічного оркестру «Brevis».

До слова, під час відкриття культурного арт-простору в Острозі місцеві школярі навіть встановили рекорд, а також відбувся так званий гастрономічний батл. А наприкінці дня в арт-просторі "Культурний барбакан" відкрили першу виставку картин місцевих митців, які малювали нове життя Татарської вежі.

Зазначимо, що Татарська вежа - це пам’ятка архітектури національного значення, унікальний зразок барбакану – фортифікаційної споруди для оборони підступів до міста. Час її зведення датують другою половиною XV – початком XVI століття. Наразі пам’ятка перебуває в стані руїни, проте вчорашня подія дала їй «друге дихання».

- Територію навколо Татарської вежі облагородили, окультурили – розчистили, повирізали старі дерева, чагарники, закрили такою металевою конструкцією, аби убезпечити від подальшого руйнування, адже від вежі до наших днів залишилася лише її половина. Тож тепер там можна проводити різні заходи, організовувати якісь події. Дуже вірю, що це лише початок, і місце стане справді громадським та традиційним для проведення різних подій! Цим самим рідний Острог стане ще більш привабливим не лише для острожан, а й туристів, - прокоментував подію заступник голови РОДА, депутат обласної ради Олександр Корнійчук.

Нагадаємо, що проект «Культурний Барбакан» переміг у конкурсі від Міністерства культури «Малі міста – великі враження». На його реалізацію було виділено 500 тис. грн з держбюджету, 150 тис. грн - з бюджету Острозької міської ради, 100 тис. грн - з обласної казни, ще понад 35 тис. грн спільними зусиллями назбирали самі жителі Острога.

Завершилось святкування феєричним світловим шоу.

Читайте також