Як на Рівненщині «злили» цінності Майдану

 Політика на крові

Своїми акціями громадської непокори люди привели до влади багатьох опозиційних політиків, яких раніше «регіонали» просто топтали ногами. Адже насправді команда Берташа ніколи не сприймала цих людей, як загрозу для себе. Тому, якби не революція, то наряд чи ці люди змогли б претендувати на такі високі пости.

За останні роки на Рівненщині уже встигли змінитися два керівники обласної адміністрації та три очільники обласної ради. Дехто з них «відмітився» у корупційних скандалах, а іншим громадськість закидає провали у важливих для нашого краю напрямках.



На «правління» екс-голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка та колишнього голови Рівненської облради Михайла Кириллова припав найскладніший період. Їм одразу після революції потрібно було налагодити нормальну роботу державних структур та життєдіяльність області. Цікаво, що вони важко знаходити між собою спільну мову.

Тоді ще «свободівець» Сергій Рибачок змушений був піти з посади через дев’ять місяців за наказом партії. Адже так вони готувалися до майбутніх парламентських та місцевих виборів. Через деякий час після відставки виник земельний скандал. Як пише сайт «ВСЕ», за підписом Рибачка у Рівному був переданий майже гектар землі для СБУ. В свою чергу, та віддала її приватній структурі в оренду, почали бувати котеджі



Його колезі по нещастю Михайлу Кириллову закидають співпрацю з «регіоналами» під час його керівництва Рівненською облрадою

Він балотувався від «Фронту змін», тому фракції, на яку міг «опертися» в залі, не мав. Саме через це в нього виникало багато протиріч з опозиційними фракціями. До того ж, Кириллову дорікали, що він покриває керівників комунальних закладів, які справно працювали при Василю Берташу. Активісти вимагали звільнити усіх тих, хто при владі «регіоналів» навчився мати додаткову вигоду завдяки своєму службовому становищу. Адже старий режим тримався та збагачувався через діяльності цих кадрів. Проте після приходу до влади Михайла Кириллова більшість старих облич залишилася працювати.

Із великим резонансом перепризначали головного лікаря комунального закладу «Обласний перинатальний центр» Вікторію Єнікеєву. Як пише «Прес-центр», саме в період головування «вірного солдата» Віктора Януковича – Василя Берташа - Єнікеєва з «регіоналами» «освоїла» понад 82 мільйони гривень на реконструкцію обласного перинатального центру. Згодом добилися виділення ще 15 мільйонів з обласного бюджету, яких, нібито, бракувало для його відкриття. Таким чином, Рівненський обласний перинатальний центр чомусь став одним з найдорожчих в Україні закладів подібного рівня

Схожа ситуація була й з обласним БТІ. Як повідомляв «ЗІК», через схему свого керівництва державна структура втрачала мільйони гривень. Адже клієнтів переправляли до приватної фірми. Але із старим керівником Юрієм Собчуком підписали новий контракт. Тоді на сесії Михайло Кириллов виправдовувався перед громадськістю, що не пам’ятає, чи натискав кнопку «за» кандидатуру Собчука.

Бурштин

Наступна пара перших осіб області запам’яталася відкритою війною. Ставленик Порошенка – Віталій Чугунніков за всяку ціну намагався «збити» з посади голову Рівненської облради «радикала» Володимира Ковальчука. Що й успішно зробив. Після цього дві політичні команди почали «обливати» одне одного компроматами. Виявилось, що хлопці не поділили між собою бурштин та комунальні підприємства.

«Порошенківець» легко скинув «радикала» лише через те, що одноосібно керував виконавчою гілкою влади в області. А голові облради Володимиру Ковальчуку потрібно було рахуватися ще й з думкою 64 депутатів.

Посада в подарунок

Але влада Чугуннікову була нецікава, тому він легко передав її своєму другу – Олексію Муляренку.

Зараз його наступник не може впоратися із зростанням криміногенної ситуації на Рівненщині. В повноваження голови обласної адміністрації входить координація силових органів. Ще в 2015 році на Рівненщині був створений обласний оперативний штаб, до якого входить влада, поліція, СБУ, прокуратура та рятувальники. Керує ним саме «губернатор». Раніше при кожному його засіданні силовики отримували усні «догани» за розгул криміналу. Але після того, як область очолив Олексій Муляренко, цей штаб засідає вкрай рідко.

Сльоза здобутків


Майдан стояв за європейські цінності, перезавантаження влади, боротьбу з корупцією та знищення міліцейської держави.

Тому давати владі Рівненщини лаври за те, що вона десь побудувала школу, чи відремонтувала сільський клуб, є неправильно. Адже це їх робота, і аж ніяк не виконання вимог Революції Гідності.

Із позитивних тенденцій можна відзначити запуск системи електронних закупівель «ProZorro», яка мала подолати розкрадання державних грошей. Зараз на Рівненщині уже здійснили 11 тисяч 450 операцій та зекономили 192 мільйони гривень. Хоч деякі умільці з високих кабінетів все ж зуміли призвичаїтись. Мова йде про ряд будівельних фірм, які неформально пов’язані з першим заступником голови Рівненської ОДА Юрієм Приварським. Як пише «4 влада», вони частенько стають переможцями багатомільйонних будівельних тендерів.

У Рівному почала діяти нова патрульна поліція. Колишні військові, менеджери та юристи вийшли на охорону вулиць обласного центру. Вони завдяки своїй чесності одразу завоювали симпатії людей.

Ще однією значною зміною є затримання на хабарях чиновників високого рангу. За останні роки СБУ були затримані екс- заступник голови Рівненської ОДА та екс-мер Острога Тарас Пустовіт та директор департаменту соціального захисту населення Ольга Підкидач.

Начальник управління інфраструктури та промисловості Олександр Сергієнко звільнився через підозру в корупції, яка пов’язана з тендерами на перевезеннях.

Щоб ви розуміли, таке полювання на корупціонерів у структурі Рівненської ОДА можливе лише після «добра» її керівника. Адже перед кожним затриманням його неофіційно про це інформують.

Говорити - не робити

Невиконання вимог Революції Гідності владою має свої пояснення.

За словами політолога Максима Гона, більшість політиків не знає, що робити після перемоги:

Читайте також