Як начальник ЖКГ Рівного отримав новий Passat B7?

Фото -Волинь.com

Ярослав Сахнюк (на фото) змінив автомобіль. Із 17–річного «Opel Vectra», яким їздив, коли ще був керівником одного з міських жеків, пересів на чотирирічний «Volkswagen Passat B7» і продемонстрував усім колегам–чиновникам, як можна і зекономити, і не морочити собі голови заповненням електронної декларації. «Фольксваген», що коштує понад 10 000 доларів, пану Сахнюку начебто «подарував» благодійник із–за кордону. Про це пише видання Волинь.com.

Пан Сахнюк випробував схему, якою за останні два роки успішно скористалися понад півсотні рівнян — ?привіз із Європи новий автомобіль без сплати мита. Відповідно до українського законодавства такі пільги мають люди з інвалідністю, які стояли у черзі на отримання безкоштовного авто від держави. До неї можуть потрапити особи з будь–якою групою інвалідності — ?потрібна тільки рекомендація спеціалізованої медкомісії, яку отримати, звісно, пану Сахнюку як начальнику ЖКП було нескладно. Окрім того, не важливо, скільки часу ви у тій черзі. Можна хоч нині подати документи, а вже завтра клопотати про отримання авто з–за кордону без сплати мита, яке, як відомо, підвищує вартість автомобіля вдвічі.

Проте до таких машин є вимоги, які, з одного боку, ускладнюють покупку, з іншого — ?допомагають уникнути держслужбовцям зайвих пояснень, де вони взяли гроші на новий автомобіль. Щоб не сплачувати мита, людина з інвалідністю має надати документи, що авто їй дарує закордонний благодійник, що воно не старіше восьми років, відповідає екологічному стандарту «Євро–5» та має двигун не менш як 1800  куб. см. Якщо всі вимоги дотримані, голова ОДА підписує розпорядження і визнає такий автомобіль «гуманітарною допомогою».

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко у 2016–2017 роках дозволив не сплачувати мито власникам 57 автомобілів, привезених в область за описаною вище схемою. Прізвище пана Сахнюка — ?в останньому розпорядженні, підписаному наприкінці грудня. Відповідно до документів, пан Сахнюк був 1934–м у черзі на авто від держави, тобто записався туди відносно недавно (загалом у Рівненській області у загальній черзі на сьогодні, за даними обласного департаменту соцзахисту, трохи більше 1920 осіб, ще близько 250 — ?поза чергою). Окрім начальника ЖКГ, перед новим роком отримали від «благодійників» із Польщі та Німеччини авто ще декілька рівнян. Володимиру Бруку, наприклад, німець Геральд Куліговскі «подарував» випущений у 2017 році позашляховик «Opel Mokka?X», який на українському ринку коштує близько 25 000 доларів.

В інтернеті можна знайти контакти осіб, які допоможуть вийти на таких «благодійників».

«Благодійником» Ярослава Сахнюка є резидент Німеччини Александер Вольф. Прізвище пана Вольфа часто фігурує у розпорядженнях про визнання автомобілів гуманітарною допомогою. Можливо, німець і справді активно роздає майже нові машини усім, хто до нього звертається. Проте більш ймовірно, що авто люди з інвалідністю або ті, хто використовує їхнє прізвище, таки купують самі, а пан Вольф лише сприяє (теж, мабуть, за окрему плату) зробити купівлю «даруванням». До речі, в інтернеті можна знайти контакти осіб, які допоможуть вийти на таких «благодійників».

У Рівненському обласному департаменті соцзахисту, який подає документи про автомобілі на підпис голові ОДА, кажуть, що хоч і здогадуються, що «благодійництва» може не бути, відмовити тим, хто звертається, не мають підстав.

— Ми не знаємо, хто ці добродії, — ?коментує керівник департаменту Олексій Шамак. — ?Нам лише приходять листи від них, що вони хочуть передати авто такій–то людині з інвалідністю. Де ті, хто стоїть у черзі на нього, шукають «благодійників», не знаю. Це їхня справа. Вони приносять нам пакети документів, договір дарування, завірений нотаріусом, і не давати погодження на те, щоб звільнити від сплати мита, ми не маємо підстав.

Раніше всі гуманітарні вантажі затверджувало Мінсоцполітики, проте у 2016 році частину повноважень передали на ОДА. Подарованими машинами мають право керувати лише особи з інвалідністю, яким вони подаровані. Відповідну позначку, що авто без права передачі керування, вписують у техпаспорт під час його реєстрації. Винятки бувають ?тільки тоді, коли медкомісія зазначає, що людина з інвалідністю сама не може керувати автомобілем. Тоді вписують ім’я родича, який отримує право їздити.

За словами пана Шамака, притягувати до відповідальності за порушення мала би поліція. Якщо, звісно, затримає за кермом «подарованого» авто сторонню особу. Але про подібні штрафи досі ніхто нічого не чув.

Левко ЗАБРІДНИЙ для Волинь. com

Читайте також