Як рівнянам можна отримати соціальні пільги?

Податкова пільга дозволяє зменшити нараховану місячну суму зарплатні на суму податкової соціальної пільги. Тобто, з суми нарахованої зарплатні вираховується сума податкової соціальної пільги, а вже після цього зарплатня оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Перелік соціальних пільг зазначається у п.169.1, статті 169 Податкового кодексу України.

У 2018 році сума податкової соціальної пільги, яка дає можливість платнику податків зменшити суму заробітної плати, що оподатковується, зросла до 881 гривні. У 2017 році вона була на рівні 800 гривень. Розмір податкової пільги складає 50 відсотків від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2018 році ця сума зросла до 881 гривні (50 відсотків від 1762 гривень прожиткового мінімуму станом на 1 січня 2018 року).

Податкова пільга надається за певних умов. Так, застосовується вона лише до заробітної плати і не стосується інших доходів, наприклад, доходів підприємців, а також отриманих від проведення незалежної професійної діяльності, гонорари нотаріусів, адвокатів тощо. 

Пільга надається роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на таку пільгу. Якщо платник одночасно з зарплатнею отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта, ординатора тощо, то у цьому випадку пільга не застосовується.

Отримати пільгу людина може лише за одним місцем роботи.
І найважливіша умова: податкова соціальна пільга застосовується до заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суму, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2018 році сума обмеження складає 2 тисячі 470 гривень.

Батькам, які мають двох і більше дітей, податкова пільга надається на кожну дитину. При цьому для одного з батьків граничний розмір заробітної плати, який дає право на пільгу, збільшується в залежності від кількості дітей у віці до 18 років. Наприклад, якщо в родині двоє дітей, то пільга вже складатиме 1 тис. 762 грн. (881 грн. на кожну дитину), а розмір доходу для її отримання зростає до 4 тис. 940 грн. (по 2 тис. 470 грн. на кожну дитину).

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також