Як рівнянам уберегтися від біди на тонкій кризі?

фото ілюстративне

Через постійно мінливу температуру повітря, на річках та озерах України утворюється нестійкий крижаний покрив, який становить особливу небезпеку для всіх відвідувачів водойм.

Наразі перші любителі зимової риболовлі вже виходять на кригу, ризикуючи життям та здоров'ям задля сумнівного дозвілля.

Саме тому, з метою попередження нещасних випадків, рятувальники розпочали проводити профілактичні рейди замерзлими річками та озерами.

Зокрема, 6 грудня рятувальники Хмельниччини, разом із представниками ЗМІ, провели рейд на річці Південний Буг, щоб проінформувати громадян та рибалок щодо правил безпеки під час перебування на льоду. Фахівці Служби порятунку поспілкувалися з кожним, хто, сидячи біля ополонки, терпляче чекав на свій улов. До того ж, надзвичайники вручили рибалкам листівки з прописаними у них правилами безпеки на льоду, а перехожим вогнеборці вручили листівки з правилами поводження під час ожеледиці.

Цього ж дня представники 19-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області провели на водоймах у м. Добропілля профілактичні заходи, головною метою яких було запобігти загибелі людей під час зимового відпочинку та риболовлі. Рятувальники нагадали рибалкам основні правила, яких неухильно треба дотримуватись. Зокрема, перш, ніж ступити на лід, необхідно дізнатись про його товщину. У різних місцях річок та озер товщина льодового покрову може бути різною. По-друге, категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг. Під час пересування по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, кущами і травою. Також, спеціалісти ДСНС розповіли рибалкам як діяти, якщо на їхніх очах людина провалилась під лід.

Загалом, подібна превентивна робота проходить у всіх регіонах України і буде тривати і надалі, щоб запобігти численним трагедіям на водоймах у зимовий період.

Шановні громадяни!

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає вас не виходити на ненадійну кригу і застерегти від цього своїх дітей. Завзятим рибалкам також слід зважати на те, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходженні на льоду. Пам'ятайте, що необдумана та необережна поведінка може коштувати життя!

Читайте також