Як уникнути штрафу користувачам касових апаратів?

Головне управління ДФС у Рівненській області нагадує, що внесеними змінами до п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій Закон 01.07.2015 року № 569 - VIII, зазначено, що в разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Щоб уникнути штрафних санкцій - необхідно терміново зареєструвати касовий апарат.

Як зазначили в управлінні аудиту ГУ ДФС, застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається із першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

За результатами проведеного аналізу платників єдиного податку 3 групи (фізичні особи-підприємці), які задекларували за перше півріччя 2017р. обсяг доходу більше 1 млн.грн. по Рівненській області складає – 369 суб’єктів господарювання. Враховуючи вищевикладене та з метою уникнення непорозумінь під час проведення контрольно-перевірочних заходів даної категорії суб’єктів господарювання, радимо платникам єдиного податку (фізичним особам-підприємцям) ІІІ групи, які здійснюють розрахунки в готівковій та безготівковій формі обов’язкову реєстрацію РРО у разі перевищення річного обсягу доходу за 2017рік.

Окрім того, необхідно зауважити, зміни внесено до статті 17 Закону № 265. Головною зміною є те, що відтепер максимальний розмір штрафної (фінансової) санкції за проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО, невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції складає 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

При цьому, такий розмір штрафної (фінансової) санкції застосовується при повторному виявленні таких порушень. У разі виявлення вищезазначених порушень вперше застосовується штрафна (фінансова) санкція у розмірі 1 гривня.
 

Читайте також