Як виглядатиме площа навколо «стоматолога» у міському парку Рівного? (ФОТО)

Вже до кінця 2018 року у Рівному мають завершити унікальний туристичний об’єкт «Таємничі підземелля Рівного», який вже охрестили «маленьким Версалем». Він буде розташований у центральному парку культури і відпочинку ім. Шевченка на площі навколо фонтану з Богатирем, якого в народі називають «стоматолог». На реалізацію цього проекту загалом спрямовано 443 тисячі євро (понад 10 млн грн) - 90 % з цієї суми вже виділив для Рівного Європейський Союз завдяки гранту, а 10 % виділять з міського бюджету.

Нагадаємо, що у грудні 2016 року у Рівному на тому місці біля фонтану виявили просідання грунту. Коли ж комунальники почали розчищати завалений асфальт, то виявили підземні кімнати.

– Нашому здивуванню не було меж! – каже начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко. - Роботи над розкопками проводилися без залучення бюджетних коштів. Зараз же ці підземелля є  історико-культурною пам’яткою місцевого значення, вони зареєстровані у Міністерстві культури. За міські кошти виготовили проекти музифікації та консервації підземель. До речі, до створення цих проектів залучили одного із кращих фахівців України у цій галузі - Юлію Стріленко.

Тож тепер, в результаті реалізації проекту, місто Рівне отримає атракційну туристичну візитівку європейського рівня. Це має бути сучасний архітектурний комплекс з музеєм, місцями для відпочинку, вечірньою підсвіткою тощо.

Над концепцією зовнішнього вигляду проекту «Таємничі підземелля Рівного» працювало рівненське архітектурне бюро «Автограф» у складі Ігоря та Віктора Сірочуків, Олесі Клічук, Тетяни Михалюк та Романа Козака.

Згідно з проектом візуалізації, в комплексі передбачено дві інтерактивні квест-кімнати, де відвідувачі зможуть не лише ознайомитися з історією підземель, але й залучитися до гри, яка передбачає виконання різних завдань. А фундаменти древніх мурів накриють археологічним вікном з вмонтованою системою світло-звукового шоу. Таким чином, рівняни та гості міста щовечора спостерігатимуть за древньою археологією, яка переливатиметься різними кольорами під звуки класичної музики.

– Ми поєднали комплекс  споруд так, щоб всі рівняни, а не лише відвідувачі музею та квест-кімнат, могли побачити підземелля. Тому ми вирішили застосувати прозоре покриття. Вхід до комплексу розміщуватиметься таким чином, щоб він був зручним для усіх пішоходів та працівників комплексу. Ліворуч від входу розташовуватиметься лекторій під відкритим небом, де теж можуть відбуватися різноманітні масові заходи у місті. Планується, що для тих хто знаходитиметься ззовні, поза межами квест-кімнат, проводитиметься світло-музичне вечірнє шоу. Хочу відзначити, що для  людей з інвалідністю передбачений пандус. Крім того, у концепції комплексу передбачена підсвітка, яка дозволить розглядати розкопки й увечері, – розповів архітектор та куратор цього проекту Віктор Сірочук.

Міський голова Рівного Володимир Хомко дуже позитивно оцінює цей проект та сподівається, що після його відкриття він стане улюбленим місцем відпочинку усіх рівнян:

– Добре, що вдалося натрапити на ці підземні кімнати, адже тепер ми зможемо їх зберегти для майбутніх поколінь. Було кілька проектів облаштування цих розкопок, та ми відібрали з них найбільш оптимальний та доцільний. Це має бути таке собі місце  тусовки для усіх поколінь — від малих до великих. Як це було раніше. На мій погляд, це дуже сучасний і креативний архітектурний проект, – підсумував Володимир Хомко.

 

Читайте також