Як звітують перед громадянами керівники органів місцевого самоврядування Рівненщини?

фото ілюстративне

Як звітують перед громадою керівники органів місцевого самоврядування Рівненщини?

Згідно із законодавством, голови рад мають звітуватися про роботу щонайменше один раз на рік. Які терміни для звітування встановлені, як їх дотримуються голови та у якій формі звітують, дізнавалася у Коаліції “Прозорі ради”.

Відповідно до ч. 7 ст. 42 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” (далі – Закон), сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. Коаліція “Прозорі Ради” дослідила, як визначено порядок звітування міських голів та як воно відбувається на практиці у Рівненській, Дубенській та Здолбунівській міських радах.

Довідково: Коаліцією «Прозорі ради» розроблена універсальна методологія, яка включає в себе дослідження місцевих рад за 16 критеріями, які дозволяють з’ясувати, чи закріплені норми, які забезпечують можливість громадського контролю та участі громадян в прийнятті рішень у Регламенті, Статуті, чи іншому нормативно-правовому акті органу місцевого самоврядування. Центр суспільних дій «Сівітас»  здійснює моніторинг за цими 16 критеріями чотирьох органів місцевого самоврядування Рівненщини: Рівненської обласної ради, Рівненської, Дубенської та Здолбунівської міських рад.

Чим керуються у звітуванні?

У Дубенській та в Здолбунівській міських радах в статутних документах прописані норми звітування міського голови згідно вимог чинного законодавства. Регламент Рівненської міської ради не містить відомостей про звітування міського голови. Знаходимо інформацію про порядок звітування міського голови у ст.39 Статуту територіальної громади міста Рівного:

 «Міський голова через засоби масової інформації не рідше одного разу на рік звітує перед територіальною громадою про роботу міської ради та її виконавчого комітету. Також, на вимогу не менше десяти тисяч громадян міста та не рідше одного разу на рік він звітує про свою роботу на відкритій зустрічі з ними».

Оскільки міський голова має відзвітувати про свою роботу на відкритій зустрічі, наявний порядок звітування міського голови Рівного не відповідає ч. 7 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування України».

Щодо голів обласних рад, то відповідно до п. 17 ч. 6 ст. 55 Закону, голова районної, обласної, районної у місті ради також звітує перед радою про свою діяльність не менше одного разу на рік, що й передбачено Регламентом Рівненської обласної ради.

Звіти у дії

Міський голова Рівного традиційно звітує перед громадою у сесійній залі Рівнеради. Звіт за 2017 рік Володимир Хомко проводив 27 грудня 2017 року (середа) о 10:00. Для тих рівнян, хто не зміг його почути наживо, доступний текстовий варіант на “офіційному  сайті міського голови Рівного Володимир Хомка”.

Очільник Здолбунова теж звітує про свою роботу публічно. Звіт за 2017 рік Ігор Ольшевський провів у сесійній залі райради 21 грудня (четвер)о 10:00. Деталізований звіт мера Здолбунова у електронному форматі доступний на сайті міської ради.

Міський голова Дубна звітував за 2017 рік 23 січня (вівторок) о 15:00 у Будинку дітей та молоді. Електронний варіант звіту Василя Антонюка доступний на сайті ради у розділі “Керівництво ради”.

Звітування голови Рівненської обласної ради відбулося 1 грудня 2017 року на пленарному засіданні 14 сесії. Інформацію про цю подію можна знайти в протоколі сесії, а також у ЗМІ. Проте, самого звіту відшукати у публічному доступі не вдалося.  Депутати облради звіт не підтримали, а через деякий час змінили голову.

Чого очікувати?

Вже 4 грудня міськрада Здолбунова на офіційному сайті повідомила, що звіт міського голови за 2018 рік відбудеться 18 грудня (вівторок) о 12:00. Очікувано, що чергові звіти будуть традиційними та мало відрізнятимуться від попередніх. Проте, органи місцевого самоврядування можуть впроваджувати кращі практики: проводити публічне звітування у зручнийдля охочих відвідати зустріч час, розміщувати на власних сайтах он-лайн трансляції, відеозаписи звітів, їх текстові варіанти у зручному форматі для перегляду без скачування.

Якою буде процедура звітування очільників рад за 2018 рік відстежуватимемо найближчим часом.

Довідково:Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Повідомляє ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС»

Читайте також