Яка з шкіл Острожчини найбезпечніша?

В травні-червні 2018 року працівниками Рівненського обласного лабораторного центру обстежено 41 заклад освіти Острозького району, де здійснено 205 замірів радону в повітрі приміщень. Перевищення зафіксовано у 4 навчальних закладах району. Відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) в школах та дошкільних навчальних закладах рівень дії для середньорічної ЕРОА радону-222 в повітрі будівель не повинен перевищувати 50 Бк/м3.

Вміст радону перевищує нормативні показники від 2,5 до 5,2 разів в таких навчальних закладах:
- Острозький НВК “Школа I-III ступенів-гімназія” (кабінет біології - 211 Бк/м3);
- НВК “Грозівська ЗОШ I-II ст -ДНЗ (ясла-садок)” (кабінет 1 класу - 260 Бк/м3, кабінет української мови -177 Бк/м3);
- НВК “Милятинська ЗОШ I-II ст-ДНЗ (ясла-садок)” (кабінет 2 класу -141 Бк/м3);
- НВК “Почапківська ЗОШ I-II ст-дитячий-садок” (кабінет початкових класів - 210 Бк/м3, спальня - 126 Бк/м3).

Таким чином, в області надалі залишається актуальним питання щодо необхідності зменшення концентрації радону в приміщеннях навчально-виховних закладів. 
Більшості шкіл Острозького району понад 50 років. Є школи, які розміщені в будівлях старих «польських» маєтків, збудованих до 1939 року, що є пам’ятками архітектури, тому потрібно проводити роботи з ліквідації щілин в підлозі, тріщин в з’єднанні стін, проведення герметизації каналізаційних та дренажних отворів для зменшення рівня радону в закритих приміщеннях. Ефективним також є елементарне провітрювання.
Постійний радіаційний моніторинг дає можливість контролювати наявність радону в приміщеннях з тривалим перебуванням дітей та значно знизити ризики опромінення

Читайте також