Яких професійних хвороб слід остерігатися рівнянам?

До професійних хвороб належать насамперед хвороби, що виникають внаслідок безпосередньої дії на людей виробничих шкідливих факторів, а також ті, що за певних виробничих умов розвиваються значно частіше, ніж звичайно.

Про це інформує Рівненський обласний лабораторний центр.

У разі тривалої дії на організм високих концентрацій пилу можуть виникнути хвороби легенів і дихальних шляхів, під впливом високих рівнів вібрації - вібраційна хвороба, внаслідок дії шуму – захворювання органів слуху – неврит, хімічних речовин – отруєння.

Розрізняють гострі і хронічні професійні захворювання та отруєння. Хвороби, зумовлені тривалим, протягом багатьох років, вдиханням невеликих концентрацій парів хімічних речовин, пилу, газів, впливом на організм вібрації і шуму, як правило, мають хронічний характер і виникають поступово – через 10-15 і більше років роботи. Наприклад, вібраційна хвороба розвивається за 15-20 років у разі нехтування гігієнічними рекомендаціями.

Прояви перших ознак хронічного отруєння пестицидами без суворого виконання профілактичних заходів можна спостерігати вже через 2 – 3 роки.

У випадках короткочасного впливу великих концентрацій хімічних речовин або якогось іншого шкідливого чинника (високої температури, випромінювання, тощо) і може виникнути так зване гостре професійне отруєння або захворювання.

Для шкідливих хімічних речовин встановлені гранично допустимі концентрації у повітрі робочої зони та атмосферному повітрі, у воді, продуктах харчування, ґрунті. Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони – це такі концентрації, які при щоденній восьмигодинній дії на працюючих впродовж робочого стажу не викликають у них захворювань або відхилень у стані здоров’я, які виявляються сучасними обстеженнями, безпосередньо в процесі або у віддалені строки.

Спеціалістами ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» в 2017 році обстежено 68 об'єктів (372 робочих місця), проведено 3533 досліджень, із них не відповідало нормам 630, що становить 17,8%. За результатами досліджень надані рекомендації з покращення умов праці.

Професійних захворювань та гострих профотруєнь на території Рівненської області в 2017 році не зареєстровано.

Шкідлива дія виробничих чинників на організм людини посилюється при поєднанні їх із шкідливими звичками: вживання алкогольних напоїв, куріння, неправильною організацією відпочинку, нераціональним харчуванням тощо.

Нераціональне та неповноцінне харчування (порушення режиму харчування, одноманітність їжі, недостатнє споживання вітамінів), ослаблює захисні сили організму, що знижує опір шкідливим професійним чинникам.

Важливу роль у профілактиці професійних хвороб відіграє правильна організація відпочинку працівників під час і після роботи, в тому числі й у вихідні дні.

Наразі точно встановлено, що будь-які дози алкоголю згубні для нервової системи та інших життєво важливих органів людини, але особливо вони небезпечні для осіб, які працюють в умовах дії несприятливих чинників. Вплив шуму, вібрації, хімічних речовин на організм людини у разі вживання алкоголю різко посилюється, часто призводить до безповоротних змін у стані здоров’я. Під впливом алкоголю прискорюється всмоктування шкідливих хімічних речовин у травному каналі. В цьому випадку дія однієї речовини різко посилюється за рахунок дії іншої (потенційний ефект). Ось чому у людей, які часто вживають спиртне, професійні хвороби розвиваються швидше, з тяжчим перебігом, а в разі гострого отруєння може настати смерть.

Читайте також