Зброя, маски й камуфляж: як у Рівному «віджимають» територію

Втрата власності

Є у Рівному публічне акціонерне товариство під назвою “Рівненська фірма “Укрторгбудматеріали”. Зареєстроване воно у Рівному на вул. Князя Володимира, 111. За цією адресою закріплена величезна територія площею майже у 2 га, а також там розміщений комплекс з 7 будівель та споруд. Хто не знає - це колишні склади “Рівнехолоду”.

Фірма “Укрторгбудматеріали” має право користуватися тією землею на підставі державного акту на право постійного користування землею, а ось ті будівлі вона колись взяла у кредит в банку “Львів”. Втім, за словами кредиторів, виплатити його не змогла, а тому цей банк у 2015 році на законних підставах, передбачених договором іпотеки, оформив право власності на ті приміщення на себе.

Після цього, як це завжди буває, банк виставив цю нерухомість на продаж через відкритий аукціон. Таким чином, у березні 2016 року ті будівлі викупила львівська фірма з іноземними інвестиціями “ТзОВ “Концепт Арт”, яка, згідно із КВЕДами у ЄДРПОУ, займається нерухомістю та залученням інвестицій у будівництво.

 

(Зображення клікабельні. Щоб збільшити, клацніть на фото)

Звісно, що фірма “Укрторгбудматеріали” почала оскаржувати дії банку через суд.

- Це майно колись справді було у них в іпотеці. Але вони його переоформили шахрайським способом. В нас досі ідуть судові майнові спори з банком. Ті приміщення, які вони називають своїми, є предметом судових спорів та кількох кримінальних проваджень, а тому на них накладено арешт та заборона відчуження, - заявляє в.о. голови правління фірми “Укрторгбудматеріали” Олена Чернієнко.

Втім, за інформацією юристів ТзОВ “Концепт Арт”, у грудні 2016 року ці судові процеси закінчилися двома судовими рішеннями, які зняли всі арешти з цих будівель. Відтак, нові їх власники зі Львова нарешті могли розпочинати там свою діяльність.

Дві версії - одна історія

- 21 січня цього року ми як нові законні власники приїхали у ці будівлі. На наше здивування, там чомусь ще перебував колишній власник - компанія “Укрторгбудматеріали”, працівники якої, до слова, не хотіли їх покидати. Як виявилося, та фірма спокійно собі здавала в оренду вже не свої приміщення і отримувала за це кошти, знаючи, що ці будівлі належать вже нашій фірмі. Зараз по усіх тих отриманих за оренду коштах відкриті кримінальні провадження у міському відділі поліції, - розповідає представник фірми “Концепт Арт” Олег Медик.

До речі, засновником і власником цієї львівської фірми є іноземець, громадянин Ісландії Сіргурдур Валтюссон, який як корінний європеєць звик все вирішувати цивілізовано і законно. Саме він і порадив своїм працівникам зачекати закінчення усіх судових процесів щодо цих приміщень і лише тоді в’їхати у ці приміщення. Що вони і зробили.

- Коли ми приїхали, особисто кожному орендарю вручили документи на право власності, усі рішення судів і т.д. Після цього всі 12 орендарів, переконавшись у нашій законності, спокійно переуклали з нами договори оренди вже з 1 лютого. Тоді ми як нові власники провели інвентаризацію, поміняли замки, поставили на територію свою охорону і спокійно почали працювати. Оскільки наша фірма зареєстрована у Львові, то тут на місці у нас працює лише заступник директора фірми, рівнянка Оксана Журавська, яка щодня перебуває на підприємстві, - пояснив Олег Медик.

Втім, у представників іншої фірми, звісно, є своє бачення ситуації, яка виглядає, з їхніх слів, зовсім по-іншому:

- Вони нагло заїхали 21 січня і виставили нас за двері. А там вся наша бухгалтерська документація залишилась, ми є власниками ряду приміщень на цій території, в нас на три мільйони гривень майна там і на 70 тисяч гривень товарів, і це все в наших складах. А нас не пускали на територію. 30 чоловік тітушок наїхало, всі полтавські хлопці, не рівненські. Розтрощили все. Зникло дуже багато речей. Це був просто розбій, - стверджує Олена Чернієнко.

Втім, жодних доказів цього нам надати не змогли. Саме тому навколо усієї цієї історії розгорілися серйозні пристрасті з присмаком справжнього бойовика, де навіть чорт може зламати голову.

Привіт, 90-ті

Все почалося минулої суботи, 4 березня. Саме тоді, за словами представників фірми “Концепт Арт”, територію їхнього підприємства на вул. Кн.Володимира, 111 у Рівному рейдерськи захопили озброєні люди у масках і до нині не пускають туди власника і їхніх працівників.

Читайте також