Землекористувачі Рівненщини тепер повинні подавати звітність з плати за новою формою

Головне управління ДФС у Рівненській області повідомляє, що з 1 січня 2018 року платники податків повинні подавати податкову звітність з плати за землю за новою формою.

Відповідні зміни до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) внесені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2017 №9 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2017 року за №225/30093).

У новій формі Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності):

- змінено графу 8 розділів І та ІІ Декларації (розрахунки суми земельного податку та орендної плати) та розмежовано одиниці виміру площі земельної ділянки (графа 8 – га, графа 9 – кв.м ), які зазначаються у витягах про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, що надаються підрозділами Держгеокадастру;

- уточнено зміст відомостей графи 10 розділів І та ІІ Декларації (розрахунки суми земельного податку та орендної плати) – доповнено словами «одиниці площі», тобто для розрахунку суми податкового зобов`язання застосовується нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки, а не усієї земельної ділянки;

- інформація щодо категорії/цільового призначення земельної ділянки зазначається відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 № №548 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за № 1011/18306) – арабськими цифрами, у форматі ХХ.ХХ.

Водночас нагадуємо, що відповідно до пункту 286.2 статті 286 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно граничним терміном подання річної податкової звітності по платі за землю за поточний рік є 20 лютого 2018 року.

Разом з тим, платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (пункт 286.3 статті 286 Кодексу) .

В аналогічному порядку подаються податкові декларації за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі, а також у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування - протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, або за місяцем, у якому відбулися такі зміни (пункт 286.4 статті 286 Кодексу).  

Читайте також