Зміна постачальника газу: мешканці Рівного поділились досвідом

З появою ринку газу  в Україні мешканці все частіше цікавляться, як змінити постачальника блакитного палива. До такого кроку стимулює нинішня вартість самого газу та його розподілу.

До прикладу, у січні 2021-го року абоненти «Рівнегаз Збуту» платять за метр кубічний - 9,92 грн.

Рівняни вже почали переходити до інших постачальників газу. Ми розпитали, чому пішли на такий крок і що для них змінилось.

«Газ як горів, так і горить»

Рівнянин Тарас розповів нашим журналістам, що кардинально нічого не змінилось.

Він змінив постачальника газу в листопаді. На той момент вартість одного кубу блакитного палива в новій компанії становила 6,84 грн. За словами Тараса, для нього така ціна залишиться до кінця опалювального сезону.

 «Просто зв’язався із менеджером TAS ENERGY. На той момент ціна була 6,84 і була можливість зафіксувати цю ціну до кінця опалювального періоду. Написав заяву, мені скинули бланк. Все відбувалось через Телеграм. Заповнив заяву, повписував усі свої контактні дані, відправив. Єдине, що  потім треба було - оригінал цієї заяви або новою поштою відправити на головний їх офіс, або можна було занести у рівненську філію ТАС.  І все», - розповів рівнянин.

Тарас також додав, що договір з попереднім постачальником розірвався автоматично, але за доставку газу продовжує сплачувати «Рівнегазу».

«В «Рівнегаз Збут» не треба йти і розривати з ними догорів. Він розривається автоматично, коли ти укладаєш новий догорів із новою компанією. Єдине, що залишається зі зв’язків зі старою компанією, це ти їм платиш за доставку газу, а за сам спожитий газ - платиш новій компанії. Відповідно, по нормальні ціні. А якби перейшов ще в вересні, то ціна була в біля 5-ти гривень. А так газ як горів, так і горить, чий він горить, мені без різниці. Основне, щоб ціна була нормальна. Показники подаю через додаток "104" з 1-го по 5-те число. І з того додатку ця компанія зчитує показники, скільки я спалив газу. І кожного нового місяця до 10-го числа приходить квитанція на оплату – стільки і плати», - розповів Тарас.  

Вигідніше, в першу чергу, приватним господарствам

Саме так вважає рівнянин Андрій Завалін.

«Змінив на «ТАС ЕНЕРГІЯ». Зараз плачу по 6.84 грн. На сьогодні це на 3 грн дешевше ніж у «Рівнегаз Збуті». Перехід до дешевшого постачальника вигідний найперше тим, хто використовує газ для опалення своєї оселі - тут економія величезна, особливо, якщо врахувати споживання 200-300кубів/міс», - пояснив Андрій.

А от Вадим Бобриков уклав угоду з «Нафтогазом» і весь рік платитиме за газ 5,24 грн/м3.

«Змінили постачальника газу на «Нафтогаз». Подали заявку 30 жовтня, а вже з листопада уклали угоду за тарифом "Річний" по 5,24 грн/м3. Єдиною підставою стала ціна, яка на сьогодні майже вдвічі нижча за ту, яка була б зараз з попереднім постачальником.

Він розповів, що з попереднім постачальником – «Рівнегаз Збутом», проблем стосовно переходу не виникло.

«Вони один раз передзвонили дізнатись причину. І все. Проблем не було», - додав чоловік.

Вигідний тариф

Юрій Лінник змінив постачальника газу ще в серпні та обрав для себе зручний тариф.

«Я змінив постачальника в серпні місяці, на сайті «Нафтогазу» завантажив документи. Через три дні мені прийшло повідомлення, що я клієнт «Нафтогазу». Я живу в приватному секторі, отоплюю газом, тому в січні я спалюю до 600 - 800 кубів, якщо дуже сильні морози. Я перейшов до «Нафтогаз»у і підключив тариф "Річний" і плачу щомісяця по 1000 грн рівними платежами (2500 м3 в рік замовив по тарифу 4,73). Такий розрахунок мені зручний, я зможу розрахувати бюджет. Раніше, щоб не платити великі суми я жив від 10,5 до 14 градусів. Тепер моя температура 16, мені комфортно. Якщо до кінця замовленого періоду використаю 2500 кубів, то буду платити абонплату 1000 плюс додатково використаний об'єм», - розповів пан Юрій нашим журналістам.

Він додав, що також змінив постачальника газу і для своєї мами, а зробити це можна за декілька хвилин. 

«Раджу переходити, дуже швидко зараз можна через Приват 24. Я сьогодні мамі змінив постачальника через Приват 24, процедура зайняла у мене 5 хв. Я раджу переходити і підключити місячний тариф, а в липні - серпні періоді низьких цін - переходити на річний тариф. Це дуже вигідно, особливо хто опалює газом. "Рівнегаз Збут" мені виставив платіжку 1000 грн по коефіцієнтам, я її оплатив, щоб не було проблем, і вже через 2 дні суд заборонив стягувати "заборгованості" газзбутами, тому я написав заяву в Рівнегаззбут, щоб мені повернули кошти, кошти ще не повернули, чекаю. Гроші повернуть», - каже Юрій Лінник.

В кого дешевше?

Звісно, що ключовою причиною зміни постачальника газу для громадян є його ціна. Газопостачальні компанії мають оприлюднювати вартість палива за 5 днів до початку місяця постачання, якщо ціна на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього. Про це повідомляється на сайті консультаційного центру для населення “ГазПравда”, створеного НАК” Нафтогаз України” спільно з активістами.



Уже навесні очікують на таке саме сезонне, але подешевшання газу. Тому експерти радять: щоб купити паливо найдешевше, треба замовляти сезонні чи річні обсяги влітку.

Як змінити постачальника газу:

  1. Визначитися з компанією, від якої бажаєте отримувати послугу з постачання природного газу.
  2. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Постачальник природного газу, для укладення договору постачання природного газу має право додатково вимагати інші документи, перелік яких визначений на сайті такого постачальника.
  3. Отримати підтвердження від нового постачальника природного газу про схвалення заяви – приєднання.
  4. Розрахуватися з попереднім постачальником природного газу.

Для цього попередній постачальник природного газу надсилає протягом 6 тижнів з моменту припинення газопостачання рахунок, який споживач має сплатити протягом 10 днів з моменту отримання або у разі незгоди звертатися до суду.

Читайте також